28 Mayıs 2010 Cuma

İstanbul Perde Açıyor

Doğa perdelerini açtı. Ağaçlar silme çiçek, her yer börtü böcek. Sıra İstanbul’da. Perdeler 10 Mayıs’ta açılıyor.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali; önce her yıl, sonra yılaşırı olmak üzere 1989’dan beri bir şekilde düzenleniyor. Festivalin kimleri ağırladığını sayıp, kaçırdıklarımıza hayıflanmayı bir kenara bırakalım ve önümüze bakalım: 17.’si 10 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin programı epey sıkı. Programda; yurtdışından dokuz tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye’den seyirciyle ilk kez buluşacak 30’a yakın oyun, dans, performans ve özel gösteri var. 18 farklı mekânda sahnelenecek 90 gösteri… Ayrıca ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları...

Festivalin en dikkat çekici yapımı; Avrupa sahnelerinde büyük ses getiren, John Malkovich’in başrolünü oynadığı ‘Şeytani Komedya’. ‘Barok orkestra için oyun’ olarak tanımlanan yapım, 14 Mayıs’ta tek temsil yapacak. Avusturyalı yazar, şair, gazeteci ve seri katil Jack Unterweger’ın gerçek hikâyesini sahneye taşıyan oyunda John Malkovich, 1974’te tutuklanarak hapse giren ve özgürlüğüne kavuştuktan sonra yazılarıyla şöhreti yakalayan ama cinayetlerinden vazgeçmeyen Unterweger’ı canlandırıyor.

ÇEHOV ANISINA ÜÇ OYUN

Doğumunun yüz ellinci yılında tüm dünyada çeşitli etkinliklerle anılan Rus oyun yazarı Anton Çehov, 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde üç farklı gösteriyle izleyici karşısında. Bir Çehov klasiği olan ‘Vanya Dayı’, Nesrin Kazankaya çevirisi ve yorumuyla bir Tiyatro Pera yapımı olarak festivalde.

Trevor Griffiths’in Çehov’un Plathenov’undan esinlenerek yazdığı ‘Piyano’, Talimhane Tiyatrosu ve Akbank Sanat ortak yapımıyla ve Mehmet Ergen rejisiyle sahnede. Tiyatro Oyunbaz ise festivale ‘Martı’ ile katılıyor. Oyunun yönetmeni Abdullah Cabaluz.

DİKKAT ÇEKENLERDEN…

Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Japonya’dan grupları ağırlayan festivalin dikkat çeken yabancı yapımları arasında Alman tiyatrosunun ‘yaramaz yönetmeni’ Andreas Kriegenburg yorumuyla izleyici karşısına çıkacak Kafka’nın ‘Dava’sı bulunuyor. Festivaldeki bir diğer Alman yapım; yazar ve yönetmen Rene Pollesch’in sıra dışı projesi Ruhr Üçlemesi’nin ikinci bölümü ‘Cinecitta Aperta’. Londra’nın ünlü dans merkezlerinden Sadler’s Wells, Sidi Larbi Cherkaoui koreografisiyle sahnelenecek ‘Sutra’ ile festivalde.

Daha önceki yıllarda festivale ‘Diyonisos’ ve ‘Ivanov’ yorumuyla katılan Tadashi Suzuki, bu sefer ‘Elektra’ ile İstanbul’da. Dünya tiyatrosunun yakından tanıdığı Japon yönetmen, eğitimci ve yazar Tadashi Suzuki, ayrıca Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü alacak. Ödülü alacak bir diğer isim ise Türk tiyatrosuna yıllardır oyuncu, yönetmen ve eğitimci olarak hizmet veren Erol Keskin.

FESTİVALİN MEKANLARI

Bayrampaşa Eski Cezaevi, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Çıplak Ayaklar Dans Stüdyosu, Garajistanbul, Haldun Taner Sahnesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Kumbaracı50, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi, Salon, Semaver Kumpanya Çevre Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, Şişli Cevahir Sahnesi, Talimhane Tiyatrosu, Tiyatro Pera, Üsküdar Tekel Sahnesi ve Üsküdar Stüdyo Sahnesi.

JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE/ MAYIS

Hiç yorum yok: