29 Ocak 2012 Pazar

SANAT/HAYAT: Albüm yok, konser verelim; ama güzel havalarda

Café Aman İstan-bul'un üzerindeki küçük kara bulut bir türlü gitmiyor. Bir yıldır üzerinde çalıştıkları Fasl-ı Rembetiko isimli ilk albümleri çıkamadı. Sonra da aylardır hazırlandıkları tanıtım konseri iptal edildi...

Cafè Aman İstanbul, Stelyo Berber ve eşi Pelin Suer tarafından 2009 yılında çalgılı çengili bir neşeyle kuruldu. O gün, bugün pek çok konser veren ekibin en büyük isteği içlerine sinen bir albümdü. Canla başla çalıştılar, kendilerince muvaffak da oldular. Albüm, bugün yarın derken nihayet bitti. Bitti de... Bir türlü çıkamadı. Sebep: Bürokrasi.

Kalan Müzik etiketli Fasl-ı Rembetiko isimli albüm neredeyse iki aydır İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü'nün kapısında beklemekte. Gerekçe: Gülbahar ve San Apokliros Gyrizo şarkılarının telif haklarındaki problem. Aslında ekip, Gülbahar ve San Apokliros Gyrizo şarkılarını besteleyen Vasilis Tsitsanis'in Atina'da yaşayan oğluna ulaşarak veraset belgesi almış. Hatta Yunan mahkemesi tarafından verilmiş telif hakkı kararının tercümesiyle birlikte...

Ama işte; İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü, "Eser sahibinin başka varisi olup olmadığını nereden bileceğiz. Onu da ispatlamalısınız." deyince... Öylece kalmışlar. Hâlbuki ince eleyip sık dokumak yerine o şarkılar için anonim deselerdi, bandrol başvurusunu da öyle yapsalardı... Onlar sağ, albüm selamet! Ki öyleymiş; doğrusu değilse de normali. Herkes Yunan bestekârlara ait besteleri gerçek sahiplerini belirtmeden anonim olarak bildirip bandrollerini 1-2 günde alırmış. Bahsi geçen şarkılar dâhil.

Bakalım albüm ne vakit ele avuca gelecek? Hadi bulut, küçük kara bulut... Uzaklaş artık!

***

Saim Bugay ve kuklalar bir kez daha

'Öyle mi' isimli sergiyi gezdiğimizde; cemreler düşmüş, kocakarı soğukları yolu yarılamıştı. Demek ki aşağı yukarı bu zamanlardı... Sergi vesilesiyle Türk heykelinin usta ismi Saim Bugay'ı (1934-2008) anmış; onun, Kukla ve Gölge Oyunları Sanat Dalı'nı kuran kişi olduğunu bir kez daha hatırlamıştık. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire'deki sergi elbette kuklalardan ibaretti. Yine öyle. İsmi 'Hayvan'. Tarihleri 1-27 Şubat. En güzeli de sergilerin gelenekselleşme yolunda ilerlemesi.

***

Bir türlü izleyemediyseniz...

"Kaçırdım, denk gelmedi, üşendim... Bir şeyler oldu, tam o günlerde yatılı misafir vardı... Zaten filmler vizyonda göz açıp kapayıncaya kadar kaldı. Olmadı, izleyemedim." diyorsanız... Bir fırsat: İstanbul Modern Sinema'da 9-12 Şubat tarihleri arasında Sinema Yazarları Derneği'nin 2011 yılının En İyi Türk Filmleri olarak açıkladığı beş film gösterilecek: Bir Zamanlar Anadolu'da/Nuri Bilge Ceylan, Saç/Tayfun Pirselimoğlu, Press/Sedat Yılmaz, Gelecek Uzun Sürer/Özcan Alper, Gölgeler ve Suretler/Derviş Zaim.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN PAZAR / 29 Ocak 2012

Hiç yorum yok: