İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na yepyeni bir telaş daha: İstanbul Uluslararası Tasarım Bienali
GELECEK UZUN SÜRMEDİ
Beğeninin fonksiyonun koltuğuna kurulduğu o günü hatırlayan var mı? Muhtemelen yok. Çünkü her şey çok hızlı gelişti. Kendimizi “Güzel de ne işe yarayacak?” derken bulduğumuz günlerde, geçen yıl bu zamanlar, bir sergi çıktı karşımıza: ‘Kesişme Noktası’. Mekânı Cihangir’deki Ark Kültür olan sergi, Türk tasarımcıları bir araya getirmiş ve onların genel eğilimleri ve birbiriyle olan diyaloglarını tartışmaya açmıştı. Malûm soruyla birlikte… Sergiyi Melih Cevdet Anday’a adayan küratör Mahmut Nüvit Doksatlı güzelce alıntıladı: “Biz bir rüzgâr estirdik. Bu rüzgârın dalga boyunu gelecek gösterecek.” Ve bu defa gelecek uzun sürmedi. Olay şu ki, Uluslararası İstanbul Tasarım Bienali 2012 itibariyle hayata geçiyor.
Tasarım odaklı düşünmenin önemini anlatmayı şiar edinen bienal; kentsel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım ve modayla birlikte pek çok yaratıcı disiplini kapsayacak. Hedef: Tasarımı anlamak, anlatmak ve bu konudaki farklı tartışma noktalarını İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının gündemine oturtmak. Bienalin ana teması henüz belli olmasa da direktör Özlem Yalım’ın ipuçları ortada: “İstanbul ve tasarımla ilgili çağdaş konulara yönelen, sorgulayan ve problem ortaya koyan bir tema belirlenmesini hedefliyoruz.”
BİR PARMAK BAL
Bienalin uzun süreceğe benzeyen hazırlık sürecinde; sempozyum, atölye çalışmaları ve sergilerden oluşan çeşitli etkinlikler mevcut. İlk etkinlik 2 ve 3 Aralık tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek Uluslararası İstanbul Tasarım Sempozyumu. Tasarım dünyasının önemli isimleri iki gün boyunca tasarımın insan, çevre, kültür, politika, ekonomi, eğitim, teknoloji ve bilim gibi alanlarla ilişkisini tartışacak. Bir parmak bal niyetine…
Sempozyuma katılacak konuşmacılar arasında Alphan Manas, Defne Koz, Deyan Sudjik, Faruk Malhan, George Beylerian, Prof. John Heskett, Levent Çalıkoğlu ve Doç. Dr. Mehmet Asatekin’in yanı sıra; Prof. Dr. Alpay Er, Bahar Korçan, Deborah Dawton, Gamze Güven, Gökhan Avcıoğlu, Yard. Doç. Dr. Serhan Ada, Seyhan Özdemir, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Thomas Lockwood ve Valerio Castelli de var.
TASARIMIN ADRESİ İSTANBUL
‘Tasarımın Doğası’ tasarımın yakaladığı ufukları görmek isteyenlere çok şey vaat ediyor. Tasarımda farkını koyamayan ne kadar üretirse üretsin çağa ayak uyduramıyor ve kervanı geriden takip etmeye mahkûm oluyor. İstanbul’un katma değeri yüksek ürünlerin kalbi olması için düzenlenen etkinliklere ise her geçen gün bir yenisi ekleniyor. 4 Kasım - 15 Aralık tarihleri arasında addresistanbul’da gezilebilecek ‘Tasarımın Doğası’ isimli sergi tam da tasarımın bugününü ve önümüzdeki dönemde yöneleceği trendleri yakalamak isteyenler için…
Küratörlüğünü maybedesign’ın kurucularından ödüllü tasarımcı Erdem Akan’ın üstlendiği sergide; Türkiye’nin önde gelen 30 tasarımcısının yanı sıra 20 markanın doğal malzemelerle üretilmiş, organik formlardan ilham alan ve doğaya saygılı
ürünlerini görmek mümkün. Endüstriyelleşmenin son yüzyılda doğa üzerindeki etkilerini aşmak üzere tasarlanmış ürünler hakkında ‘ilham kaynağı’ olabilecek bir dizi çalışma da, tasarım hâlinde de olsa, görülecekler arasında.
JÜLİDE KARAHAN / SKYLIFE ARALIK
..........
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder