9 Nisan 2011 Cumartesi

Anadolu, perdelerini açıyor

Kuzey Yarımküre'de bahar, Anadolu'da festival zamanı. Adana, Konya, Ankara, Van, Trabzon ve Antalya'da tiyatro festivalleri birbirini izliyor. Tiyatro dünyasında festival mevsimi, 27 Mart'ta Adana'da 13. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'yle başladı. Sırada Konya var.

Cemreler bir bir düştü. Kestane, turna geçimi, balık, kuş geçimi, zemheri, husum, kocakarı ve koz kavuran fırtınalarını atlattık. Dahası kırlangıçlar dönmeye başladı, ağaçlar yeşilleniyor; bahar geliyor. Bu ne demek? Anadolu'da festival zamanı! En çok da tiyatro. Adana, Konya, Ankara, Van, Trabzon ve Antalya'da fırtınalar misali birbirini izliyor tiyatro festivalleri.

Devlet Tiyatroları ev sahipliğinde gerçekleşen festivaller zincirinin ilk halkasında; bu yıl 13.sü gerçekleşen Adana Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali var. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde başlayan festival, 30 Nisan'a dek sürecek. Festivalin yurtdışından gelen misafirleri ve hediyeleri arasında Kazakistan Gabit Musrepov Devlet Tiyatrosu (Selvi Boylum Al Yazmalım), Rusya Vakhtangov Tiyatrosu (Enigma Çeşitlemeleri) ve Şili Plankton Kollektif Tiyatrosu (Cura Tato Cinayeti) var.

BİN NEFES BİR SES

Nisanın 14'üyle 24'ü arasında perdeler Konya için açılıyor. Bu yıl dördüncüsü gerçekleşecek festivalin ismi biraz uzunca: Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali. Konya'nın gelişmesine katkı sağlamak, hoşgörüyü farklı medeniyetlere tanıtmak ve Türk dilini zenginleştirip yaygınlaştırmak gibi amaçlara sahip olan festival; pek çok Türk cumhuriyetinden tiyatro grubunu ağırlayacak.

Konya'da kapanan perdeler 25 Nisan itibarıyla Ankara'da açılıyor. Daha çok, küçük hanım ve beyefendileri sevindirecek festivalin ismi Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali. Bu yıl yedincisi gerçekleşecek festivalin ömrü de kendisi gibi küçük. Beş gün sürecek etkinlik 30 Nisan'da sona eriyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na tiyatro sanatıyla katkıda bulunmak ve Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurtdışına açılımını sağlamak amacıyla düzenlenen festivalin; Fransa, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Polonya, Rusya, Sırbistan ve Tataristan gibi ülkelerden gelen konukları var.

Çocukları düşünerek düzenlenen bir festival de Van Devlet Tiyatrosu'ndan: Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği. Van Devlet Tiyatrosu'nun ev sahipliği ve öncülüğünde 2001 yılından bu yana gerçekleşen festivalde farklı okullardan tiyatro grupları sahneye çıkıyor.

PERDE KUZEYDEN GÜNEYE İNİYOR

1 Mayıs itibarıyla perdeler, Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali için açılıyor. İlki Karadeniz'e Kıyısı Olan Ülkeler Festivali adı altında Gürcistan, Moldova, Rusya, Romanya ve Ukrayna'nın katılımıyla 2000 yılında gerçekleşen festival; 2006 yılında adını ve sınırlarını genişletti. 15 Mayıs'a dek sürecek festivalin amacı 25 Haziran 1992'de İstanbul'da imzalanan Karadeniz çevresindeki ülkelerin ekonomik işbirliği projesine katkı sağlamak.

Baharın son tiyatro festivali ise güneyde: Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali. 17-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek festival, bu yıl üçüncü yaşını kutluyor. Sonbahar sürprizi ise Mardin'den. Mardin Valiliği ev sahipliğinde kasım ayında gerçekleşecek festivalin ismi Mardin Ulusal Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali.

Anadolu'daki tiyatro festivallerine 2010 yılında 26 değişik ülkeden 46 farklı grup 52 değişik oyunla katıldı. Türkiye'den Devlet Tiyatroları, özel tiyatrolar ve belediye şehir tiyatrolarının 29 değişik oyun ve 169 temsille desteklediği festivalleri 86.647 sanatsever izledi.

JÜLİDE KARAHAN / ZAMAN KÜLTÜR

Hiç yorum yok: