1968'de bölgenin en görkemli havaalanları arasında yer alan Kıbrıs'taki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı, aradan geçen 37 yılda harabeye döndü. 1974'ten beri ulaşıma ve sivillere kapalı olan liman, bilim kurgu filmlerinin setlerini andırıyordu. Hayalet mekân, şimdi sanatçılar için bir hareket alanı haline gelecek. Havaalanı belleğine dayanarak hazırlanan sergi 23 Eylül'de arabölgede açılacak.
Lefkoşa Havaalanı bir zamanlar ülkeye giriş ve çıkış için merkezi bir kapı olarak kullanılıyordu. Şimdilerde içi boş olan yapının önemi, ada sakinlerinin çocukluk anılarında hapsolmuş durumda. Mimarisiyle zamanında epey övgü almış terminal binası çürümeye bırakılmış halde bekliyor. 1974 Temmuz'undan bu yana ara bölgede, yerel halkın ulaşımına kapalı bulunan Lefkoşa Uluslararası Havaalanı, 37 yıldır BM'nin kontrolü altındaki mekansal bir düzenin ipuçlarını barındırıyor. Havaalanı, korumak üzerine sorularla kuşatılmış bir bilmece gibi duruyor. Korumak. Koruyamamak. Üstü örtülü. Açığa çıkarılmış. Kimin için, kimden korunmuş?
Başak Şenova ve Pavlina Paraskevaidou havaalanından aldıkları ilhamla araştırmaya dayanan bir projenin temellerini atıyor; ismi UNCOVERED. Havaalanını çıkış noktası olarak alan UNCOVERED, adanın her iki tarafından sanatçılarla çalışarak, uzun süredir devam eden belirsiz durumlara dair eleştirel bakış açılarını bir araya getiriyor. Projenin birinci aşamasında yerel bakış açılarının geliştirilmesi üzerinde duruluyor.
Birinci aşamanın ilk sergisi 23 Eylül'de arabölgede yapılacak. Sergiye Erhan Öze, Zehra Sonya, Gür Genç, Görkem Müniroğlu, Emre Yazgın, Özge Ertanın, Oya Silbery, Xenios Symeonides, Gökçe Şekeroğlu, Vicky Pericleous, Socratis Socratous, Andreas Savva, Demetris Taliotis, Constantinos Talioti ve Orestis Lambrou katılacak. Uluslararası bir konferans ve bir kitapla ilk aşama tamamlanacak. İkinci aşamada ise projeye uluslararası ortaklar dahil edilecek ve panel, uygulamalı çalışmalar ve yayınlar aracılığıyla durum analizi üzerinde yoğunlaşılacak.
Temelini 'bellek inşası', 'ortak yönler' ve 'kontrol mekanizmaları' terimlerinin oluşturduğu proje, zaman içinde donmuş bu mekan üzerinden yirmi-otuz yılda adada dönüşen kontrolün işleme mantığını araştırıyor. Projenin iki ayrı aşamasının üç yıllık bir süreye yayılması planlanıyor. Projenin ortakları Akdeniz-Avrupa Sanat Derneği, Pharos Sanat Vakfı ve Anadolu Kültür. Sergi, BM İyi Niyet Misyonu ofisinin himayesinde UNDP-ACT'in desteği ile açılıyor.
JÜLİDE KARAHAN
ZAMAN KÜLTÜR / 09.06.2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder