Avrupa Kültür Programı, Avrupa Birliği ve Türkiye'de kültür sanat alanında yürütülen hibe programlarından biri. 2007'den beri devam eden programın 2011 yılı teklif çağrılarına ilişkin tanıtım toplantısı önceki gün yapıldı. Projesi olanlar ve destek almak isteyenler 5 Ekim'e kadar başvurmalı. Her türlü soru, sorun ve teknik destek için adres: Kültürel İrtibat Noktası.
Aklımızda bir fikir vardır. Çok harikadır, hatta mükemmeldir. Ama ah... Para yoktur. Bi olsa! Bi sponsor çıksa, birileri destek atsa, hibe etse hatta... Avrupa Kültür Programı, Avrupa Birliği ve Türkiye'de kültür sanat alanında yürütülen hibe programlarından biri; tam da o beklenen fırsat gibi. Üç amacı var: Sanat eserlerinin uluslararası ortamda dolaşması, insanların yani sanatçıların uluslararası ortamda dolaşması ve karşılıklı diyalog.
2007-2013 yıllarını kapsayan altı yıllık zaman aralığında kültür-sanat etkinliklerine verilmek üzere ayrılan para 400 milyon Euro. Fondan sadece üye ülkeler değil, aday ülkeler da yararlanabiliyor; yani Türkiye de... Programın Türkiye ayağını Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütüyor. Bir de Kültürel İrtibat Noktası isimli bir birim var, bu fondan daha fazla yararlanılması ve kurumların bilgilendirilmesi için. Hale Ural ve Hakan Tanrıöver, Nokta'nın çalışanları. Teknik destek vermenin yanı sıra gerektiği durumlarda yabancı proje ortağı bulunmasına da yardımcı oluyorlar. Kendilerine gelen başvuruları sisteme uygun hale getirmeye epey hevesliler. Bu niyetle eylülün ilk haftasında proje yazma eğitimi verecekler. Projesi olup da hazırlıkları devam edenleri ve teknik destek almak isteyenleri bekliyorlar; bir an önce yalnız çünkü kontenjanları 25 kişiyle sınırlı. Türkiye'den çıkan projeler bugüne kadar Avrupa Kültür Programı'ndan 12 milyon Euro destek aldığına göre, kısa da olsa yol kat etmişler.
2011 yılı başvuruları için son tarih 5 Ekim. Prosedürler biraz karışık. Anlaşılan noktalar arasında; şahıslar değil, tüzel kişilerin başvurabildiği, başvuranların uluslararası ortaklar bulması gerektiği ve projenin Avrupa ortak mirasına katkı yapması beklentisi var.
Hangi projeler daha şanslı sorusunun cevabı aşağı yukarı şöyle: Diğer ülke ve kurumlarla işbirliği içinde olanlar, faaliyetlerini düzenli ve net bir şekilde sonuçlandırabilenler ve teknik kriterleri yerine düzgünce getirebilenler. Konu sanat olduğu için içerikle ilgili herhangi bir kıstas ya da öngörü söz konusu değil.
Tiyatrolar, dans grupları, müzeler, belediyeler, üniversiteler, araştırma merkezleri, vakıflar, dernekler ve enstitüler başvuru yapabilir. Şimdiye dek en çok başvuru özel müzeler tarafından yapılmış. Üniversitelerden ise neredeyse tık yokmuş. Projesi olanlar ama nasıl toparlayacaklarını bilmeyenler ya da dört başı mamur dosyalarını çekmecelerinde bekletenler Şişhane'deki binasında hayatını sürdüren Kültürel İrtibat Bürosu'na gidebilir ya da www.ccp.gov.tr adresine tıklayabilir.
JÜLİDE KARAHAN
ZAMAN KÜLTÜR / 28.07.2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder