22 Kasım 2010 Pazartesi

BİRAZ HAYAT ALIR MIYDINIZ?

Belgesel, belgesel; hayat, belgesel içinde… Tabak tabak, taze taze…

Film değil, belgesel. Nasıl denir? Kanıyla canıyla daha bir hayat. 29 Ekim’de başladı. Ama daha vakit var. 4 Kasım’a kadar… Konu, bu yıl 13’üncüsü düzenlenen İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali. Altı farklı temada, almış sekiz film masada. Temalar şöyle: İş ve Emek, Zor Zamanlara Dair, Modern Zamanlar, İnsana Dair, Evden Uzakta, Çevre, Sanat ve Tutku.

Masadakilere gelince, neler yok ki içlerinde? Geçen yıl yaşanan Tekel işçilerinin direnişini konu alan ‘Biz Hep Sizi Beklemiştik’ ile Zonguldak maden ocaklarında işçi mükellefiyeti uygulamasına odaklanan ‘Mükellef’ gündemi takip edenlere... Çocuk işçiler, çocuk askerler ve gencecik fahişelerin olası gelecek hayallerini kuran ‘Başka Bir Gezegen’ ile Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki ‘olacak mı olmayacak mı’ şeklindeki bekleme halini yansıtan ‘Neyse Halim Çıksın Falim’ her daim duyarlıyım diyenlere… Bodrum’daki Girit göçmenlerini anlatan ‘Bizim Mahallenin Giritlileri’ ile Dersim’in göçmen topluluğu Şavaklar’ın hikâyesini ele alan ‘Son Mevsim Şavaklar’ ise leyleği havada görenlere…

SİZ NE’CİSİNİZ?

Eserlerini Lübnan’da savaş artığı şarapnel parçalarıyla üreten bir sanatçının hikâyesine ayna tutan ‘Anka’nın Doğuşu’ ile insanı seslerin gizli dünyasında esprili bir yolculuğa davet eden ‘Piyano Çılgınlığı’ ‘sanat sanat içindir’cilere... Neoliberal politikalar sonucu ekinini, evini, müziğini ve hayatını kaybedenleri anlatan ‘Kaybedenler’ ile yer altına gömülen nükleer atıklar hakkında az bilinen gerçeklere odaklanan İsviçre yapımı ‘Sonsuzluğa’ gönlünü yer küreye kaptıranlara…

Benim işim hikâye diyenler içinse İstanbul sokaklarında yaşayıp çalışan insanlara yardım niyetiyle onların fotoğraflarını çekmeye başlayan ve zamanla tanınmış bir fotoğrafçıya dönüşen orta yaşlı taksi şoförü Şevket Şahintaş'ın iki yılına tanıklık eden ‘Herkes Uyurken’ var elde.

YOL YORDAM İÇİN

Yol yordam bilmeden olmaz. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen festival bu yıl Beyoğlu’ndaki Tünel Meydanı civarında hâsıl olmakta. Mekânlar sırayla şöyle: Avrupa Yakası’nda Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü; Anadolu Yakası’nda ise Nazım Hikmet Kültür Merkezi.

Bir de sürpriz: ‘Sinema Laboratuarı’. Ersan Ocak tarafından kurgulanan ‘Sinema Laboratuvarı’nda; genel olarak sinema, özelde ise belgesel sinema alanında dünyada yapılan deney ve denemelerle ortaya çıkan yenilikler tartışılacak. Sinemanın yeni biçimlerinde ‘yeni’ olanın kavranabilmesi adına epey yeni bir gelişme bu. 13 sayısı Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’ne uğurlu mu geldi ne?

JÜLİDE KARAHAN

INFOMAG/ KASIM 2010

...

Hiç yorum yok: