18 Temmuz 2007 Çarşamba

Kurgulanmış hayatlardan gerçek kareler

Güvenli bir ev, kapısında ayağı yerden kesmek için bekleyen pırıl pırıl bir araba ve iyi bir iş... Pek çok ahir zaman insanının hayali olan bu üçgen, güzel bir eş ve sevimli çocuklarla dörtgen ve beşgene tamamlanabilir.

Küçük bir kasabada domates yetiştirmek gibi düşlerin peşindekiler sizi yanıltmasın; zira onlar, köşeli hayallerine hali hazırda kavuşmuş olanlar... Zihinleri bu düşüncelerle dolu olarak yolu İstiklal Caddesi'ne düşenleri ise kötü bir sürpriz bekliyor bugünlerde: Düşlerinin ne kadar renksiz göründüğü gerçeği. Zira Platform Galeri Güncel Sanat Merkezi'nde 11 Ağustos'a dek sürecek 'Fotoğrafçılar' başlıklı sergi, o köşeli hayallerin fotoğraflarından oluşuyor. İsviçreli sanatçı Laurence Bonvin'in lüks sitelerden devşirdiği rahatsız edici derecede düzenli ve huzurlu görüntülerde anlatılan bir sürü hikaye var. 60'lı yıllardan itibaren herkesin gözdesi olmaya başlayan lojman ve site hikayelerinin hakim renkleri ev, mahalle ve konu-komşu değil; güvenlik görevlilerinin, doğal olmayan doğa kesitlerinin ve planlanmış eğlencelerin görüntüleri. Gerçek olamayacak kadar huzurlu bu mekanlardaki tek tük insan bedenlerini maket sanmak işten bile değil. Lüks sitelerdeki kurgulanmış hayatla, sokaklarda kendiliğinden akıp giden hayatı karşılaştırma imkanı sunan sergi, 'işte hayalleriniz, gecenizi gündüzünüze katarak kendinizi hırpalamaya devam edebilirsiniz' diyor kısaca.

Bu tekdüze yaşantıların fotoğraflarıyla, Hollandalı sanatçı Juul Hondius'un belgesel tadındaki kareleri tezatlık teşkil ediyor. Tezat karelerdeki tanıdık görüntüler, çaresiz yolculara, sıraya girmiş insanlara, göç edenlere ve belki de mültecilere ait. Bonvin'in kurgu görüntülü gerçek fotoğraflarına karşın Hondius'unkiler gerçek izlenimi veren kurgular. Bu da serginin bir oyunu olsa gerek. Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nin tek şaşırtması bu değil. Galeri, alışılageldiği üzere yazısız, açıklamasız bırakmamış bu defa ziyaretçisini. René Boomkens'in "Henüz bu Ahirleri anlatacak sözümüz yok ama görüntülerimiz var." cümlesi de açıklamaların içine sıkışanlar arasında.

Jülide Karahan

18 Temmuz 2007/Zaman

Hiç yorum yok: