28 Haziran 2010 Pazartesi

HERKESİN FESTİVALİ KENDİNE

Haziran; kuzey yarımküre için yaz, alerjisi olan için polen demek. Sanatsever içinse festival… Öyle bir ay ki bu; seçim yapmak gerçekten zor. ‘Zaman, mekân ve imkân’dan oluşan üç noktayı doğrusal bir çizgi üzerinde birleştirdiğinizde değmeyin keyfinize. Zaman ve mekânı anlatmak bizden; imkânı ayarlamak sizden…

Eğer yolunuz ülkenin güney kesimlerine düşecekse ki tatil sebebiyle bu pek muhtemel; 7 – 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali tam size göre. Şu sıralar İstanbullu sinefillerin gündeminde olan Altın Koza’da 200’ü aşkın film var. Bunlar arasında; Berlin Film Festivali’nde Fipresci Ödülü alan Oscar Ruiz Navia imzalı ‘Yengeç Kapanı’, İngiliz oyuncu Samantha Morton’un ilk yönetmenlik denemesi ‘Sevilmeyen’ ve katıldığı pek çok festivalden ödülle dönen ‘Lübnan’ dikkat çekiyor.

Kaçan balık büyük olur

Yolu Avrupa’ya düşecekler; 20 – 25 Haziran tarihleri arasında İsviçre’deki Paleo ile 17- 19 Haziran tarihleri arasında Barselona’daki Sonar’a uğrayabilir. Ama asıl büyük balık İngiltere’deki Glastonbury Festivali. Haziran’ın 23’ünde başlayıp 27’sinde sona erecek festivalde sahneye çıkacak isimler arasında; U2, Muse, Stevie Wonder, Snoop Dogg, Shakira, Faithless, Fatboy Slim, Hot Chip, Editors, Phoenix, Norah Jones, Wampire Weekend, La Roux, Imogen Heap, Grizzly Bear ve Groove Armada var.
Izgaradaki balık ise Sonisphere. 2010 yazında neredeyse tüm Avrupa’yı dolaşacak festivalin Türkiye durağı İstanbul. 25 – 27 Haziran tarihleri arasında Beşiktaş İnönü Stadı’nda gerçekleşecek Sonisphere’in sahne kadrosunda; Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Rammstein, Manowar ve Alice in Chains var.

Parçaları birleştirmek çok kolay

Haziran, İstanbul, müzik, festival… Parçaları birleştirmek çok kolay. Bu yıl 38.’si gerçekleşecek Uluslararası İstanbul Müzik Festivali 3 Haziran’da başlıyor. Alışılageldiği üzere Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konseriyle… Aralarında Arvo Pärt, Lang Lang ve Radu Lupu gibi isimlerin de bulunduğu 600’ü aşkın sanatçıyı ağırlayacak festivalin mekânları; Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası ve Haliç Kongre Merkezi.

30 Haziran’a dek sürecek festivalin en popüler ismi Time Dergisi’nin ‘Dünyanın En Etkili 100 İnsanı’ listesinde yer verdiği Lang Lang. 10 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahneye çıkacak sanatçı Çin’in en büyük kültür ihracı.

Klasik müzik meraklılarını epey mutlu edecek konserin tarihi ise 23 Haziran. 160 yılı aşkın tarihiyle Avrupa klasik müzik geleneği ve tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası ilk kez İstanbul’da. Ünlü şef Riccardo Muti’nin yönetimindeki konser Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Ve kapanış; hem haziran, hem festival bakımından... Hervé Niquet yönetimindeki Le Concert Spirituel, festivalin son konseri için 30 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde.

JÜLİDE KARAHAN

INFOMAG/HAZİRAN

.....

Hiç yorum yok: