28 Temmuz 2010 Çarşamba

YAZA CAZ YAKIŞIR

Kuzey yarımküreye yaz, İstanbul’a caz geldi. Bu yıl 17.’si düzenlenen Uluslararası İstanbul Caz Festivali 1 Temmuz’da başlıyor.

İstanbul’a hareketli günler vaad eden festival; cazın yanı sıra pop, rock, alternatif ve Latin gibi farklı müzik türlerinden sanatçı ve topluluklara kucak açıyor. Tıpkı geçtiğimiz yıllardaki gibi... 50’nin üzerinde konser ve 300’ü aşkın sanatçıyla şehrin havasını değiştirecek festival; Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinye Park, Salon, Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan’dan ses verecek.

Yenilikleri pek seven festivalin bu yılki numarası Tünel Şenliği. 3 Temmuz Cumartesi günü sabah saatlerinde başlayacak şenlik, Tünel ve Galata meydanlarında kurulacak ana sahnelerin yanı sıra bölgedeki pek çok farklı mekândaki etkinliklerle ‘festival içinde festival’ sunacak İstanbullulara.

HEM DENİZDEN HEM KARADAN

Caz Vapuru’yla denizi, Sokak Konserleri’yle karayı fethedecek festivalin gözdelerine gelince… 15 Temmuz Perşembe akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecek konser bilhassa önemli. O akşam Şakir Eczacıbaşı anısına İstanbul’a ilk kez gelen bir isim var sahnede: 15 Grammy ödüllü yaşayan tarih Tony Bennett.

Mutlaka gidilmesi gerekenler arasında Stanley Clarke konseri en başta. Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinden ses verecek The Stanley Clarke Band’a festival izleyicisinin yakından tanıdığı 30 yaşındaki piyanist Hiromi eşlik ediyor. İstanbul’u komşu kapısı yapan Chick Corea ile şehrimize ilk kez teşrif eden Grace Jones da dinlemeye değer. Şimdi daha çok gençleri ilgilendirecek bir haber: Elektronik, alternatif, indie-pop ve rock tarzlarında çalışmalar yapan İngiliz müzisyen, görsel sanatçı, şarkıcı ve şarkı yazarı Imogen Heap 10 Temmuz Cumartesi akşamı İstanbul Modern’de.

20 CAZ GECESİ RÜYASI

Festivalin yıldız konuklarından biri de Seal. Son albümü ‘Soul’ ile eleştirmenlerden epey yüksek notlar alan sanatçı 19 Temmuz Pazartesi akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde olacak. 1963 yılında Nijeryalı bir baba ve Brezilyalı bir anneden dünyaya gelen Seal, mimarlık eğitimi ve modellik kariyerinin ardından Nat King Cole’un kadife sesini anımsatan ses rengi ve şarkı söyleyiş biçimiyle dikkatleri çektiğinden bu yana birçok uluslararası hitin sahibi. Seal, hiçbir konserinde onu yalnız bırakmayan Alman süpermodel Heidi Klum’la olan mutlu evliliğiyle de sürekli gündemde…

Uzun sözün kısası; sponsorluğunu Garanti Bankası’nın üstlendiği 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, tam 20 caz gecesi rüyası ve epey sıkışık konser trafiğiyle 20 Temmuz’a dek sanatseveri bekliyor.

JÜLİDE KARAHAN

İNFOMAG/TEMMUZ

Hiç yorum yok: