2 Ağustos 2010 Pazartesi

BU SERGİYİ GEZMEYEN KALMAYACAK

Gazetede haberini okumadıysanız, televizyonda tanıtımını izlemediyseniz ya da sokaklarda afişlerini görmediyseniz dikkatli olun ve hemen bir doktora başvurun. Ağır bir depresyondasınız. Dünyadan kopup kendinizi eve kapatmış bile olabilirsiniz, durum bu denli ciddi! Bahsi geçen dünyanın en sıra dışı sergilerinden ‘Body Worlds’ (Orijinal Vücut Dünyası - Yaşam Döngüsü).

Alman bilim adamı Gunther Von Hagens'in ‘Plastinasyon’ yöntemiyle çürümez hale getirdiği ve 200'den fazla insan bedeni parçası ile çok sayıda ölü bedenin bulunduğu serginin mekânı Tophane’deki Antrepo 3. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide; basketbol ve satranç oynayan, resim yapan, sigara içen insan bedenleri ile ata binen süvari, halka jimnastikçisi ve rugby oyuncuları var. Doğum öncesinden başlayarak, insan bedeninin yaşlılık dönemi dâhil, her dönemini güzellik ve estetik ile yansıtan sergi şu açıdan görülmeli: Eğer tıp sektöründe değilseniz insan anatomisini bu kadar yakından görme şansına bir daha nail olamazsınız.

Temel soru şu: Sanat mı bilim mi? Cevabını serginin yapımcısı Von Hagens’in ağzından verelim: “İnsan bedenini anatomik bir hazine, büyük bir harika olarak görüyorum. Bu evrim beni şaşırtmaya devam ediyor ve henüz tüm sırları açıklanmış değil. Ben insan bedenini güzelleştirerek sergiliyorum. İnsan anatomisi işi, sanat olarak değerlendirilemez. Ancak 'başyapıt' olarak değerlendirilebilir.”

SERGİNİN FAYDASI

Vücuttaki suyu son zerresine kadar çekip alan ve yerine sertleştirilmiş sıvı plastik konması ile gerçekleşen plastinasyon tekniği, Hagens'e bağışlanmış insan vücutlarına uygulanmış ve ortaya insan bedenine ait türlü gerçek çıkmış. Sigara içmiş ciğerle içmemiş ciğeri, gastritten kansere birçok hastalığın vücudun içinde nasıl göründüğünü gösterdiği için, faydalı sonuçları da olan bir sergi bu.

İlk kez 1995'te düzenlenen sergiyi bugüne dek 60’tan fazla ülkede 30 milyondan fazla insan ziyaret etmiş. Bunların yüzde 56'sı ölüm ve yaşam hakkında daha fazla düşünmüş, yüzde 68'si sağlığına daha fazla dikkat etme kararı almış, yüzde 9'u sigara ve içkiyi azaltmış. Ancak en çarpıcı sonuç, sergiyi gezenlerin yüzde 22'sinin öldükten sonra bedenlerinin plastine edilip sergilenmesini istemesi. Sizde onlardan biri olmak isterseniz sergiden çıkarken bir form doldurabilirsiniz. Yok, ben almayayım, sadece gezeyim diyenler için serginin son tarihi 17 Aralık.


JÜLİDE KARAHAN

INFOMAG / AĞUSTOS 2010

....

Hiç yorum yok: