24 Kasım 2009 Salı

PERDELER AÇILDI

Devlet ve şehir tiyatroları ile özel tiyatrolar; geçtiğimiz ay perdelerini peş peşe açtı. 2009-2010 sezonunda seyirciyi yepyeni oyunlar bekliyor.


Genç yazarlara kapılarını ardına kadar açan Devlet Tiyatroları, bu sezon, kuruluşunun 60. yılı sebebiyle 60 yerli oyunun dünya prömiyerini yapacak. Son yıllarda elindeki yerleşik sahneleri (Taksim Sahnesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi) bir bir kaybeden İstanbul Devlet Tiyatrosu, kışı epey verimli geçirecek. Yeni sezonu sekiz sahneyle karşılayan tiyatronun seçtiği oyunlar, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonraki dönemi işaretlemesi sebebiyle önemli. Öne çıkan yapımlar arasında ‘İki Çarpı İki’ (Behiç Ak), ‘Kuzguncuk Türküsü’ (Güngör Dilmen) ve ‘Fesleğen Çıkmazı’ (Meltem Yıldırım) var.

12 ilde yerleşik, 5 merkezde ise gezici olarak varlık gösteren Devlet Tiyatroları’nın rakibi güçlü: Şehir Tiyatroları. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sezona 14 yeni oyunla giriyor. Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılmasıyla eski güzel günlerin işaretini veren Şehir Tiyatroları, 2010’un ilk aylarından itibaren İstanbul’u anlatan oyunlar sahneleyecek. ‘Bozuk Düzen’ (Güner Sümer), ‘Tarla Kuşu Juliet’ (Ephraim Kishon), ‘Gizli Oturum’ (Jean Paul Sartre), ‘Çıkmaz Sokak’ (Tuncer Cücenoğlu) ve ‘Mecbur Adam’ (Ragıp Yavuz) öne çıkan oyunlardan.

Özel tiyatrolar cephesinden de sevindirici haberler geliyor. Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu Tünel’de yeni bir mekân açıyor. 1 Kasım itibariyle Kumbaracı Yokuşu no: 50’den ses verecek tiyatronun destekçileri arasında; Özen Yula’dan Levent Üzümcü’ye, Berkun Oya’dan Bennu Yıldırımlar’a pek çok isim var.

Repertuarlar her zamanki gibi, alabildiğine çeşitli. Semaver Kumpanya perdesini Fransız yönetmen Daniel Soulier’in yönettiği ‘Lourcine Sokağı Cinayeti’yle açıyor. Tiyatronun bir diğer yeni oyunu ise Shakespeare’in ‘Titus Andronicus’u. Kenter Tiyatrosu’nun yeni oyunu ‘Kraliçe Lear’da yine Yıldız Kenter var. Hem oyuncu, hem yönetmen olarak…

Memet Ali Alabora’nın kendi hikâyesi üzerinden bellek tazelemeyi ve yakın tarihe bakmayı hedefleyen performansı ‘Muhabir’in yolculuğu Garajistanbul’da devam ediyor. Duru Tiyatro’da tanıdık bir seyirlik var: ‘Harry ile Sally Tanşınca’. Tiyatrokare’nin yeni oyunu ‘Leyla’nın Evi’, Tiyatro Kedi’ninki ise ‘Çelik Manolyalar’.

Aysa Prodüksiyon’daki ‘Aşk Sözleri’, Oyun Atölyesi’ndeki ‘7 Şekspir’, Tiyatro Pera’daki ‘Vanya Dayı’ ve Tiyatro Maan’daki ‘Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri’ de kış akşamlarını sessiz-sakin geçirmeyi düşleyenleri rahat bırakmayacak gibi…


JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE / KASIM 2009

................

Hiç yorum yok: