20 Şubat 2010 Cumartesi

ERKEN KEŞFEDEN KÂRLI ÇIKAR

Komplo teorileri ve spekülasyonları bir kenara bırakarak çağdaş sanatın yükselen genç isimlerini saptadık.


Sanat; az riskli, çok karlı bir yatırım aracı. Bu yatırımdan en kârlı çıkanlar ise genç sanatçıları erken keşfedenler. Komplo teorileri ve spekülasyonlar piyasanın belirlenmesinde fazlasıyla etkili. Biraz da bu vesileyle pek çok yıldız sanatçımız var. Ama bir o kadar da gelecek vaat eden genç sanatçı... Onları erken keşfeden kârlı çıkar.


Bahar Oganer

Bahar Oganer ismiyle 2008’de Dirimart’taki ‘Rüya’ isimli kişisel sergisinde karşılaştık ilk. Bu yılki Contemporary Istanbul’un ilgi çeken genç isimlerinden olan sanatçının ikinci kişisel sergisi ‘Kristal’, şu sıralar yine Dirimart’ta. 1980 Ankara doğumlu sanatçının en dikkat çeken özelliği; düz, ince ve temiz bir boyama tekniğiyle çalışması. Öyle ki boyama mı, makine işçiliği mi ayırt edilemiyor. Buraya kadar her şey normal. Normalin üzerinde güzel olansa sanatçının galeride sergilenen 9 çalışmasının 9’unun da sergi açılışından günler önce satılmış olması. Buradan da anlaşılacağı üzere Oganer, çağdaş Türk sanatının yükselen isimlerinden biri.

Yaşam Şaşmazer

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Cotemporary Istanbul’un paylaşılamayan genç sanatçılarından biri de Yaşam Şaşmazer’di. Ahşap heykelleri fuar kapsamında Çağla Cabaoğlu Art Gallery standında sergilenen sanatçının bir heykeli, Tansa Mermerci ile Ömer Taviloğlu arasında ihtilafa bile sebep oldu. ‘İnsanın çocuk hali’ni izleyiciye aktaran sanatçı 1980 İstanbul doğumlu.

Ali Taptık

1983 doğumlu Ali Taptık, İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2004 yılında Stockholm’de belgesel fotoğraf alanındaki eğitimini tamamladı. Sanatçının Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşan ‘Kaza ve Kader’ başlıklı sergisi, Hollanda ve Fransa’da büyük beğeni topladı. Sanatçının belgesel fotoğraflardan oluşan son sergisi son sergisi şu sıralar Galeri X-İst’te.

Erinç Seymen

Genç sanatçılar arasında ismi parlayanlardan biri de Erinç Seymen. 1980 doğumlu sanatçı 2003'te açılan ilk kişisel sergisi 'Tekinsiz Mesafe'nin ardından 'İhlal Alıştırmaları' ve 'Av Mevsimi' ile yola devam etti. Sergileri Beyoğlu'ndaki Galerist'te izlenen Seymen çok sesli bir orkestra gibi. Sanatçı yapıtlarında kolaj, baskı, resim, video, desen ve daha pek çok farklı malzeme kullanıyor.

Ahmet Öğüt

1981 Diyarbakır doğumlu Ahmet Öğüt; video, fotoğraf, yerleştirme, desen ve basılı malzemeyi kullanan işler üretiyor. Çalışmalarında yakın tarihin sosyal ve politik gerçekliklerinden yola çıkan müdahaleler kurgulayan sanatçı, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, yüksek lisansını ise Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde tamamladı. 2007 - 2008 yılları arasında Amsterdam’da misafir sanatçı olarak araştırmalarını sürdüren sanatçı, 53. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda ‘İnfilak Etmiş Şehir’ başlıklı işiyle yer aldı.

Gökçen Cabadan

Geçtiğimiz aylarda Galeri NON’da ‘Kara Kutu’ isimli kişisel sergisini izlediğimiz Gökçen Cabadan, 1980 İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 2003 yılında mezun olan sanatçı, Hogeschool Gent Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi Multimedia Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Belçika’da yaşayan ve çalışan Cabadan’ın ilk kişisel sergisi ‘Progeria’ (küçük yaşta yaşlılık görüntüsüne neden olan genetik bir bozukluk) 2008 yılında Galerist’te gerçekleşmişti.


Jülide Karahan

İnfomag/Şubat 2010

...........

Hiç yorum yok: