27 Nisan 2010 Salı

İstanbul'da Film Yağmuru

Nisan yağmurları baharın, Uluslararası İstanbul Film Festivali ise festival mevsiminin habercisi.

İlkbahar sürprizli mevsimdir. Bir sabah uyanır, kapıyı açarsınız ve bir bakarsınız ki bahar gelmiş. Mevsimin gediklisi Uluslararası İstanbul Film Festivali de tıpkı bahar gibi birdenbire gelir ve nisan yağmurlarına karışır. Sonrası çorap söküğü… Filmi tiyatro, tiyatroyu müzik, onu da caz izler.

30’una bir basamağı kalan festival, 3 – 18 Nisan tarihleri arasında 57 ülkeden 243 yönetmenin 200’ün üzerinde filmiyle şehirde. Beyoğlu’nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop ve Pera Müzesi; Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Nişantaşı’nda ise CityLife Cinema (City’s) festival mekânlarından.

HERKESLERDEN ÖNCE

Unutulmaz eski filmler, sevilen yönetmenlerin yeni işleri ve listedeki sürprizlerle renk, hareket ve keyif vadeden festivalin ‘Akbank Galaları’nda tam dokuz film var.

Herkeslerden önce izlenebilecek bu filmler arasında Amerikalı moda tasarımcısı Tom Ford’un Christopher Isherwood’un romanından uyarladığı ilk filmi ‘Tek Başına Bir Adam’ ile Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın Hitchock gerilimlerini anımsatan son filmi ‘Büyük Hata’ öne çıkıyor.

Tanınmış yönetmenlerin saygın festivallerde gösterilen çoğu ödüllü son yapıtlarından oluşan 23 filmlik bir seçki ‘Dünya Festivallerinden’ bölümünde. Hicivle ağırbaşlılık arasında gidip gelen şiirsel yaklaşımıyla dünyanın birçok ülkesinde ödüller kazanan Filistinli yönetmen Elia Suleiman bu bölümün konuklarından.

İLTİMASLI İSTANBUL

Her geçen yıl yeni bölüm, salon ve ödüllerle genişleyen festival; İstanbul konulu Türk ve yabancı filmlerden oluşan bir seçkiyi programına dâhil ediyor. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle şehre iltimas geçen ‘İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan’ isimli bölümde; Jules Dassin’in ‘Topkapı’sından Atıf Yılmaz’ın ‘Ah Güzel İstanbul’una 13 uzun metrajlı film var.

Lumiere Kardeşler’in dünyada ikinci kez Haliç’te denediği kamerayla kaydırma hareketini içeren ‘Haliç Manzarası’ adlı kısa film, bölümün merakla beklenenlerinden. Festivalin yeni yüzlerinden ‘Antidepresan’, aralarında Drew Barrymore’un yönettiği ilk film ‘Patenci Kızlar’ın da bulunduğu 10 komedi filmiyle izleyicinin yüzünü güldürecek.

DAHA FAZLASI

Akbank sponsorluğundaki 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, film izlemekten ötesini isteyenleri ihya edecek. Sinema dersleri, söyleşiler, partiler ve sergilerden oluşan yan etkinlikler arasında; Amerikan sinemasının önde gelen yönetmenlerinden David Lynch’in fotoğraf ve gravürlerinden oluşan sergisi var. 9 Nisan’da Artane’de açılacak sergi, Mayıs sonuna dek açık kalacak.

Jülide Karahan

Nisan 2010/Skylife

................

Hiç yorum yok: