28 Mayıs 2010 Cuma

Başlangıç Niyetine...

İstiklal Caddesi yeni bir çağdaş sanat mekânına daha kavuşuyor: ‘Arter – Sanat İçin Alan’


Fısıltı Gazetesi epeydir yazıyor, çiziyordu. Biliyorduk, Beyoğlu’ndaydı. Açılışı bu gündü, yarındı. Gazetenin dediği çıktı; o gün 8 Mayıs. Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) projesi olan ‘Arter – Sanat İçin Alan’ 8 Mayıs’ta ‘Starter’ başlıklı sergiyle açılıyor. Sergide, vakfın çağdaş sanat koleksiyonundan seçilen 87 sanatçının 160’ı aşkın eseri yer alıyor.

Mekân; Fısıltı Gazetesi’nin yazdığı üzere İstiklal Caddesi’nde, Borusan Müzik Evi’nin karşısında, no: 211’de… Gazetenin yanıldığı tek bir şey var: Arter bir müze değil ve ileride müzeye dönüştürülmesi planlanmıyor. Mekân, Vehbi Koç Vakfı’nın ileride kurmayı hedeflediği müze için bir hazırlık, araştırma ve laboratuar ortamı olabilir en fazla. Arter’in amaçlarının başında; yeni üretimleri destekleyip sergilemek ve sanatçılara görünürlük kazandırmak var. Sanatçılara kaynak, sergileme, tanıtım, yayın ve eğitici etkinlikler anlamında sürdürülebilir bir üretim altyapısı sunmak Vakfın koleksiyonunu genişletmesine de katkı sağlayacak.

‘MEYMARET HAN’

Arter’e ev sahipliği yapan binanın sergi alanına dönüştürülmesi için üç yıldır süren çalışmalar nihayetlendi. 1900’lerin başında dönemin 6. Belediye Dairesi (Beyoğlu) mimarı Petraki Meymaridis Efendi tarafından inşa edildiği tahmin edilen bina, Cumhuriyet dönemi kayıtlarında ‘Meymaret Han’ adıyla geçiyor.

‘Meymaret Han’, dört kata yayılan 864 metrekarelik alanında Arter’in ilk sergisi ‘Starter’ı ağırlıyor. Serginin küratörü, Türkiye sanat ortamının 1995’te gerçekleşen 4. Uluslararası İstanbul Bienali ve eşzamanlı Fluxus Retrospektifi’yle tanıdığı bir isim: René Block.

Vehbi Koç Vakfı koleksiyonundaki gelişmelerin habercisi niteliğindeki ‘Starter’da 1960’lardan günümüze pek çok çağdaş sanatçının yapıtı yer alıyor. Sergiye; Adel Abidin, Halil Altındere, Nevin Aladağ, Maja Bajevic, Elina Brotherus, Cevdet Erek, Michael Sailstorfer gibi sanatçılar güncel yapıtları; Joseph Beuys, John Cage, Cengiz Çekil, Ayşe Erkmen, Rebecca Horn, Gülsün Karamustafa, Sophie Calle ve Allan Kaprow gibi çağdaş sanat öncüleri ise klasikleşmiş yapıtlarıyla katılıyor.

JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE/MAYIS

........

Hiç yorum yok: