9 Ocak 2010 Cumartesi

İSTANBUL HEP BURADA!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin resmi açılışı 16 Ocak’ta yapılacak.

Şimdi yeniden keşfetme zamanı. Güzel kızın hayran bakışlarından, yaşlı balıkçının rast giden tebessümünden… Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı ve Ayasofya Müzesi hep oradaydı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı’nın yeni reklam kampanyası hepimizi çepeçevre sardı. Kampanyanın yurtdışı ayağında İstanbul, ‘dünyanın en ilham verici şehri’ olarak konumlanıyor.
2010’un en çok konuşulan başlıkları kuşkusuz ‘Yenikapı kazıları’ ile ‘Topkapı Sarayı restorasyonu’. Kazılarda keşfedilenler hepimizin malumu. Topkapı Sarayı’nda ise aralarında Bağdat, Revan ve Sofa Köşkleri ile Harem, Lale Bahçesi, Mutfaklar, Adalet Kulesi ve Mecidiye Kapısı’nın da bulunduğu 12 mekân yenileniyor. 2010’da Ayasofya Müzesi’ni de bir sürpriz bekliyor: Müzede 16 yıldır kurulu iskele kalkacak.

BİR ŞEHİR ÜÇ DÜNYA

Sur-i Sultani Projesi ve Stratejik Plan, dünyanın en güzel Müzeler Parkı için harekete geçti. ‘Bir Şehir ve Üç Dünya’nın (İstanbul: Osmanlı Dünyası, Bizans Dünyası ve Klâsik Dünya) hikâyesini anlatmayı hedefleyen projenin Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te tamamlanması öngörülüyor. Proje, Sur-i Sultani içinde bulunan Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Darphane-i Amire, Aya İrini, diğer mekânlar ve bahçeleri kapsıyor.

İKİ BİN YILLIK ORTAK MİRAS

Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar, ‘On bin Yıllık İran Medeniyeti ve İki bin Yıllık Ortak Miras’ başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı destekli sergi, İran Ulusal Müzesi ve Türkiye'nin çeşitli müzelerinden derlenen yaklaşık 300 parça eserden oluşuyor.

Çivi yazı tabletlerinden hat örneklerine, minyatürlerden çiniye, pişmiş toprak kaplardan heykele pek çok eserin yer aldığı sergi; İslamiyet Öncesi ve İslamiyet Sonrası isimli iki bölüme ayrılıyor. Hafız, Firdevsî, Câmi, Sadî ve Nizamî gibi Fars edebiyatının önemli isimlerine rastlamanın mümkün olduğu sergi için son tarih 5 Şubat 2010.

JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE /OCAK 2010

.............

Hiç yorum yok: