9 Ocak 2010 Cumartesi

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR EKİBİNİN ANADOLU DÜŞLERİ


Çok Güzel Hareketler Bunlar, Anadolu turnesi için gün sayıyor. ‘Çok Filim Hareketler Bunlar’ ile provayı alacak ekip, ulaşabildiği her şehirde sahneye çıkmak istiyor.



Çok Güzel Hareketler Bunlar'ın 24 kişilik küçük dev ekibinin gönlünde kapsamlı bir Anadolu turnesi yatıyor. Ülkenin; İzmir, İzmit, Erzincan, Bursa, Hakkâri, Fatsa ve Manisa gibi çeşitli şehirlerinden gelip 2007 Mayıs’ı itibariyle ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar’ ile bizi ekrana bağlayan ekip, başta eş dost olmak üzere dört bir yandan davet alıyor. Şimdi vaatleri şu: “Ulaşabileceğimiz ve oynayabileceğimiz, salonu olan her yere gideceğiz.” Peki, ne zaman? Cevap: “Film sürecinin hemen ardından.”

En çok Antep, Van, Trabzon ve Samsun’a gitmek istiyorlar. “Film telaşı bir bitsin” iki laflarından biri. Bahsi geçen film ‘Neşeli Hayat’ değil tabii ki. BKM Mutfak ekibinin bizzat yazıp oynadığı ve eski Mutfakçı; Ozan Açıktan’ın yönettiği ‘Çok Filim Hareketler Bunlar’.

Film; Antalya, Çorlu ve İstanbul’da çekildi. Ve bakın hikâyesi nasıl gelişti: “Mutfaktaydık, kalabalıktık, tam eğitim zamanı; derslere girip çıkıyoruz devamlı. ‘Bir gün kendi filmini yazacak ve çekecek bu ekip’ dedi hoca. Yeni başlamıştık daha. Yıl 2005… Bu, hepimiz için bir hayaldi ama hep çok inandık Yılmaz Erdoğan’a. Gerçi istediğin kadar inan, uzak ihtimaldi. Süreç kendi kendine işledi, gelişti. Her şey şaka gibiydi ve birden ‘motor’ dendi.”

‘24 KİŞİNİN ŞAKA YAPTIĞI FİLM’

17 Kasım itibariyle ‘tamam kes’ ile birlikte ‘paydos’ diyen ‘Çok Filim Hareketler Bunlar’, Ocak ayı sonunda tüm ülke sinemalarında gösterimde olacak. Film, 9 skeçten oluşuyor. Skeçler ayrı ayrı hikâyelere sahip ama en nihayetinde bağlanıyorlar birbirlerine. Kısa kısa filmler bir araya gelip uzun metrajlı bir yapıma dönüşmüş. Yani filmin giriş, gelişme ve sonucu mevcut. Anlatıcı yine var ve yine Eser...

“Mühim olan eğlenmek. Önemli olan espriler. Onlara güveniyoruz.” diyor ve ekliyor ekip: “Film program gibi ama değil. Her şeyden önce sahne olanaklarıyla sinemanın fırsatları bir değil.” Herkesin dilinde olan cümleye gelince: “İnşallah filmin devamı gelir, ikincisi çekilir.”

Kendi deyişleriyle ‘24 kişinin şaka yaptığı film’, baştan sona şaka gibi... Teknik bir sorun nedeniyle iki kere çekilen Neşeli Hayat düşünüldüğünde her şeyin yolunda gittiği bir film bu. Yağmurlu bir sahnede, yağmurun kendiliğinden yağmasına kadar her şey yolunda gider mi? Gitmiş.

EN EĞLENCELİ SAHNELER UÇAKTA

Anadolu turnesinin provası niteliğindeki filmin, en neşeli sahneleri uçakta geçiyor. Uçak çekimleri için Çorlu Havaalanı’nı ve bir AnadoluJet uçağını mesken tutan ekip belli ki çok eğlenmiş.

24 neşeli kişi birden uçağa binince ve yolculukların sayısı; galaydı, özel gösterimdi derken biraz fazlalaşınca uçakta komik olaylar yaşanıyor elbette. Ve tüm diğer yaşananlar gibi onlar da skeçlere yansıyor haliyle. Sahne dışında da şakacı olan bir ekibin uçak yolculuğunu düşünün; esprilerin birbirini izlemesi ve kahkahaların ardı ardına patlaması işten değil. Yolcuların diyalogları, kokpit komedisi… Hepsi mevcut. Metin Yıldız’ın kaleme aldığı skeçte Murat Eken pilot rolünde. İyi de maşallah, olayı çözmüş neredeyse. İki motorlu küçük bir uçağı zor durumda yere indirebilecek kıvama gelmiş hatta.

Bir tüyo daha: Ersin Korkut uçağa tek başına binmiş bir küçük çocuk. Önünde kocaman bir karton asılı. Havaalanında birilerinin kendisini bulup teslim almasını umuyor. Söz konusu Ersin olunca, gülmek için pek fazla ayrıntıya lüzum yok; onun nefes alması bile çoğu zaman yeterli. Filmin diğer bir sürprizi de Yılmaz Erdoğan’ın bir skeçte oynaması…

YENİ MUTFAKÇILAR ARANIYOR

BKM Mutfak ekibinin zaman zaman karşılaştığı tek zorluk yeni, farklı ve komik skeçler üretmek… Her ne kadar güncel olayları takip etseler ve bizzat kendileri pek şakacı olsalar da her hafta, her hafta yepyeni espriler türetmek kolay olmasa gerek.

Bazı haftalar skeçleri yetiştirmekte zorlanıyorlar. Öyle zamanlarda metnin yazılması, rol dağılımı, okuma provası, dekor, kostüm hepsi birlikte kotarılıyor. Ezber yetişmezse ya kâğıdı alıp okuyorlar ya da doğaçlamaya sığınıyorlar. Haftanın yedi günü çalışsalar da nafile, espri bulmak apayrı bir iş.

Hayat ve iş bir arada onlar için. Her gün beraberler. Sevinip güldükleri, hüzünlenip üzüldükleri şeyler aynı. Evleri birbirine yakın, genelde Beşiktaş civarında… “Birbirimizden başka pek kimsemiz yok zaten. Aile gibiyiz.” diyor ve ekliyorlar: “Öyle diğer tiyatrolardaki gibi küsen, kızan hiç olmaz bizde.”

VE SON SÜRPRİZ

Çok Güzel Hareketler Bunlar’ı yazıp oynayan BKM Mutfak ekibi yeni yılla birlikte yeni arkadaşlar alacaklar aralarına. Mutfağa yeni öğrenciler gelecek; ilk elemeyi geçenler uzun uzun eğitimler alacak, parlayanlar da kendilerini sahnede ve ekranda bulacak. Neşeli ve çok çalışılan bir hayat düşleyenler, kısacası niyeti olanlar ellerini çabuk tutsun ve BKM Mutfak’a başvursun. Söylemesi bizden…

JÜLİDE KARAHAN

ANADOLUJET OCAK 2010

........................

Hiç yorum yok: