25 Ağustos 2011 Perşembe

MUTFAKTA BİLE BİR PİYANO!


Jamie Cullum için piyano; yorgun argın eve geldiğinde kendini bırakıverdiği rahat koltuk, sabah uyandığında kana kana içtiği bir bardak soğuk su… Cullum’un evinin her köşesinde bir piyano var, mutfak dâhil.


Temmuz'un 6. akşamında santralistanbul Kıyı Anfi'de bir animasyon filmin içindeyiz. Gökyüzünde çeyrek ay, arkada kutu kutu evler, sahnede filmin kahramanı Jamie Cullum. Bu kadarı ancak filmlerde olur!

Film, 10 Ağustos 1979’da İngiltere'nin Romford kasabasında başlıyor. Henüz sekiz yaşındayken gitar ve piyano çalmayı öğrenen Cullum, aile arşivindeki Miles Davis plaklarını dinleyerek caza ısınıyor. Dave Brubeck ve Oscar Peterson’ı keşfetmesiyle de iyice bağlanıyor; sadece duygusal olarak… Çünkü Cullum, İngiltere Reading Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı ve Sineması okuyor; bir ayağı piyanonun mandalında…

SADECE 48 PAUND’A

Bir yandan okula gidip gelen bir yandan da otel ve yolcu gemilerinde piyano çalıp şarkı söyleyerek para kazanan Cullum, Heard It All Before’u biriktirdiği paralarla -48 Pound- henüz 20 yaşındayken kendi kendine çıkarıyor. 500 kopya basılan albümün bir tanesi e-bay üzerinden 600 pound’a satılıyor bugün.

Okulu bitirir bitirmez Pointless Nostalgic’le büyük sahneye adım atan Cullum, şiddetli bir teklif yağmuruna tutuluyor önce. Universal ve Sony arasında geçen sıkı rekabeti, rekor denecek bir ramakla Universal kazanıyor ve Twentysomething geliyor. Yıl daha 2003, o henüz 24 yaşında. Aynı yıl, British Jazz Ödülleri’nde Genç Yetenek seçilerek ününe ün katan Cullum, Prens Charles’ın annesi kraliçe Elizabeth’in doğum günü kutlamalarında şarkı söylemesi için davet alıyor.

Twentysomething’in ardında gelen Catching Tales 4 milyon gibi olağanüstü bir satış rakamı yakalayınca Tokyo’dan Sao Paolo’ya, New York’tan Londra’ya 40 farklı şehri kapsayan büyük bir turneye çıkıyor Cullum. Ve Herbie Hancock, Pharrell Williams, Kylie Minogue ve Stevie Wonder gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşıyor.

BU KEZ İSTANBUL ONU ŞAŞIRTTI

Cullum’un son albümü The Pursuit’in kapağında parçalanan bir piyano var. Boşuna değil bu. Çünkü konserlerde piyanosunun üzerine çıkıp dans ediyor Cullum. O kadarla da kalmayıp her seferinde hayranlarını şaşırtacak bir şeyler buluyor. Tıpkı 6 Temmuz’daki İstanbul konserinde yaptığı gibi…

Ama bu kez farklı… Bu defa İstanbul Cullum’u şaşırttı. 18. İstanbul Caz Festivali kapsamında Raymond Weil sponsorluğunda gerçekleşen konserinde piyanonun üzerine çıkıp atlıyor, dans ediyor, espriler yapıyordu Cullum. Sıra, gecenin beklenen şarkılarından 'High and Dry'a geldiğinde kocaman bir ses duyuldu; yatsı ezanı. Ekibini susturan Cullum önce şaşırdı, ardından olayı kavradı ve piyanosuyla çok çok düşük bir tonda eşlik etmeye çalıştı ezana. Başardı da…

JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE BUSINESS/AĞUSTOS 2011

Hiç yorum yok: