27 Mart 2010 Cumartesi

İlklerin Kadını

‘İlklerin Kadını’ Semiha Berksoy, 100. doğum yılı vesilesiyle Kâzım Taşkent Sanat Galerisi ve Sermet Çifter Salonu’nda iki ayrı sergiyle anılıyor.

“Bütün dünya odamın içinde”

Yüksek dramatik soprano, ezber bozan ressam, rengârenk bir oyuncu… Bu yıl Semiha Berksoy’un 100. doğum yılı. Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi ve Sermet Çifter Salonu’nda açılan ‘Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla’ sergisi, onu tanımak için iyi bir fırsat. Sergide; Semiha Berksoy’un dolap, torba ve dosyalarda sakladığı yüzlerce belge, fotoğraf, mektup, resim, kıyafet ve aksesuarı; kısacası aşk ve sanatla yaşanmış bir ömrün tüm evrak - ı metrukesi var.

Sanatçının aryalarının dinlenebileceği video kayıtlarının da olduğu serginin en özel parçası ise kuşkusuz Resim Heykel Müzesi koleksiyonuna ait olan ve sanatçının kendisini en iyi anlattığı yapıtı ‘Semiha Berksoy Odası’. Hayatını bir ipek kozası gibi örerek içine gizlendiği bu odayı; 1993 yılında 83 - 84 yaşlarındayken yapmış Berksoy.

İçinde ‘Semiha Berksoy b.Unplugged’ filminin çekildiği odada Berksoy’un kendi deyimiyle ‘bütün dünyası’ var. Kalp ameliyatı geçirdiğinde koluna takılan serumun şişesi, annesinin yüz yıllık dikiş makinesi, yine annesinden kalma saç maşası, her sabah do sesi verdiği piyanosu, yemek takımları, şapkaları, takıları ve resimleri… Ayrıca Nâzım Hikmet, Fikret Mualla ve Celal Esad’ın Berksoy’a hediye ettiği çeşitli objeler...

Aşk ve sanatla…

Türkiye’nin ilk profesyonel kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. 1928’de İstanbul Belediyesi Konservatuarı’na burslu olarak giren sanatçı, 1929’da Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi’ne kabul edildi. 1931’de Muhsin Ertuğrul’un çektiği ilk sesli Türk filmi ‘İstanbul Sokakları’nda oynadı. Hemen ardından da ilk Türk opera temsili ‘Özsoy’ operasında… 1936’da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü’nü birincilikle bitiren sanatçı, 1941’de Karl Ebert’in kurduğu ilk opera stüdyosunda Nurullah Taşkıran’la birlikte ilk profesyonel opera sanatçısı olarak yer aldı. 1950’de Ankara Devlet Operası’na solist olarak kabul edilen Berksoy, 1966’da ‘baş artist’ (primadonna) unvanını aldı. Paris, Münih, Venedik, İstanbul ve Ankara dâhil birçok şehirde resimleri sergilenen Berksoy, 14 Ağustos 2004’te aramızdan ayrıldı.


Jülide Karahan

Mart 2010/Skylife

..........

Hiç yorum yok: