20 Mayıs 2011 Cuma

Eurovizyon'un şifresini çözdük

YARI FİNALLERİ 10–12, FİNALİ 14 MAYIS’TA ALMANYA’NIN DÜSSELDORF KENTİ’NDE GERÇEKLEŞECEK 56. EUROVİZYON ŞARKI YARIŞMASI’NDA TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK SADAKAT TEMSİL EDİYOR. YARIŞMAYA LIVE IT UP İSİMLİ PARÇAYLA KATILACAK EKİP, OYUNUN KURALLARINI ANLATTI.

Bir parçaya, bu bir Yüksek Sadakat şarkısı dememiz için ne lazım?

Onu biz dâhil bilen yok. Geniş bir yelpazede şarkı yazan bir grubuz; kendimizi tekrarlamıyoruz, bir kalıbımız yok. Bu bir Yüksek Sadakat şarkısı demeye gelirsek en belirgin şey; Kenan’ın sesi, enstrümanların ortak soundu ve kulağın alışık olduğu armonik dizilim. Her grubun üç aşağı beş yukarı bir soundu vardır. Bizim de alâmetifarikamız sayılacak bir soundumuz var. Ondan sonra sözler ve müzikal alt yapı gelir ama onları ayırt etmek eğitilmiş bir kulak ister. Albümlere bakarsanız kafanız karışabilir çünkü yelpaze geniş. İlk albümde “Döneceksin Diye Söz Ver” isimli bir parça var mesela; onu Türk sanat müziği orkestrası çalsa çalar. Öte yandan aynı albümde çok sert parçalar da var. Biz kendimizi bir kalıba sokmak, örülmüş bir duvarın içine hapsetmek istemiyoruz. Bestelerken de, söz yazarken de geçerli bu. İçinden bir şey yükseliyor ve yazıyorsun, onu yönlendirmenin bir manası yok.

Kimlik önemli değil mi?

Önemli tabii ama sonuçta söz, melodi ve icra üçlüsünden oluşan bir algı var. Parça bazında değil ama tüm albümü dinlediğinizde ortak bir noktaya geliyorsunuz zaten.

“Live It Up” bir Yüksek Sadakat şarkısı mı?

Evet. İngilizce olduğu için onu bambaşka bir zeminde değerlendirmek gerekiyor gerçi ama Türkçe sözleri de olan bir şarkı “Live It Up.” Hatta aslı Türkçe ve 4 dakika 20 saniye sürüyor. Sonbaharda yayınlanacak üçüncü albümümüzde yer alıyor o hâli. Başka bir dilde dinlemek bütün algı ve hissiyatı değiştirse de şu bir gerçek; biz şarkıyı Eurovizyon kriterlerine uygun hale getirdik. Bir kere üç dakikaya indirdik. Bu bir Yüksek Sadakat şarkısı mı diye bakmamak lazım. Bir de şu var; şarkının kaydı, prodüksiyonu ve miksi yabancı isimlere ait. Onların dokunuşları da şarkıyı bir yerden başka bir yere götürdü.

Live It Up’ta 70’lerin rock, 80’lerin sound, 90’ların altyapı unsurları var. 2000’lerin de anda kal, hayatını yaşa, pozitif bak söylemini koymuşsunuz tam olmuş. Bu bilinçli bir tercih mi?

Evet, bütün zamanlardan bir şeyler var; çok kurnazız değil mi? Eurovizyon’un şifresini çözdük. Son 40 yılın en başarılı şarkısı olacak bu, ha ha ha; şaka bir yana sözleri yazan arkadaşa (Ergün Arsal) çok küçük bir açıklama yaptık. O da şuydu:
Güçlü bir enerjisi olan, çabuk kapılan, rock’n roll temelli, sözleri Eurovizyon standartlarına uyan bir şarkı olsun. Çok derine inen büyük felsefi göndermeler değil; dinleyenin kulağında kalacak, çabuk öğrenilen, tekrarları bol, ortalama İngilizce kelimelerin kullanıldığı, herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir şarkı…

Nedir o Eurovizyon kriterleri?

İngilizce, tempolu, hemen öğrenilen, kolay geçişli, yakalayıcı, çengelli, kancayı takan… Bir de şov çok önemli. Kılık ve kıyafet, sahnedeki duruş ve tavır… O konularda profesyonel destek alıyoruz. Şimdi böyle sıralayınca bu kadar da formülize etmemek lazım aslında…

Bu formüller için geçmiş yılların başarılı Eurovizyon şarkılarına mı baktınız tek tek?

Oturup inceledik evet, kim nasıl şarkılar yapmış diye... Çünkü orada birtakım veriler var, onları kullanmamak akılsızlık olur. Böyle bakınca başarılı parçaların bir sürü ortak özelliği olduğunu gördük haliyle.

Oyunu kurallarına göre oynadınız yani?

Yani, öyle. Ama şu da önemli. Oradan çıkan şablon çok genel, onun içini yüzlerce değişik biçimde doldurabilirsiniz. Ayrıca Eurovizyon’da tek bir gitarla söylenip başarılı olmuş hafif tempolu şarkılar da mevcut. Kesin kural yok. İyi parça her zaman kazanır.

Bu anlamda Eurovizyon tarihinde sizi şaşırtan bir şey oldu mu?

2006 Eurovizyon birincisi Lordi (Finlandiya) bizi hem şaşırttı hem sevindirdi. Rock soundlu bir şarkı kazandı; bu rockseverler için müthiş bir olaydı. Lordi Eurovizyonla dalga geçerek birinci oldu. Değişik bir şovdu. Bugüne kadar olmamış bir şeydi. Gerçekten şaşırtıcıydı.

Geçen senenin birincisi Lena Meyer Landrut’u (Almanya) nasıl bulmuştunuz? Bu yıl da var o, rakibiniz olarak…

Onun nasıl birinci olduğunu hâlâ anlayamadık. Çok zayıftı, çok basit...

O yüzden birinci olmuş olabilir mi?

Olabilir. Takdir etmek lazım. Basit aslında zor bir şeydir. Basit diyerek olayı çok hafife almamak lazım; özenli bir samimiyet, bir sadelik gerektirir. Basite geçmek için bir eşik atlamak lazımdır belki de… Her şeyi öğrendikten sonra basitleşebiliyorsunuzdur hatta.

Live It Up ne kadar basit?

Hay Allah; hiç değil. Normal diyelim ona.


***

EKİP

Kenan Vural-Vokal
Serkan Özgen – Gitar
Kutlu Özmakinacı – Bas gitar
Uğur Onatkut – Klavye
Alpay Şalt – Davul

***
YÜKSEK SADAKAT

Yüksek Sadakat’in temelleri, şarkı sözü yazarı ve bas gitarist Kutlu Özmakinacı tarafından 1997’de Filinta adıyla atıldı. Ekip, kendi adlarını taşıyan ilk albümleri Yüksek Sadakat’i Ocak 2006'da yayınladı. O güne kadar birçok eleman değiştiren grubun ilk albüm kadrosunda vokalde Cemil Demirbakan, davulda Sefa Deniz Alemdar, klavyede Uğur Onatkut, gitarda Serkan Özgen ve bas gitarda Kutlu Özmakinacı vardı. Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer, Kafile ve İhtimaller Denizi gibi şarkılarla müzikseverlerin dikkatini çeken grubun ikinci albümü Katil&Maktûl Mart 2008'de ses verdi. İkinci albümle birlikte vokale Kenan Vural, davula ise Alpay Şalt geldi.

***

LIVE IT UP

Yaşamın büyük bir hediye ve tadı çıkarılmaya değer bir yolculuk olduğunu anlatan Live It Up’ın bestesi Kutlu Özmakinacı, sözleri ise Ergün Arsal'a ait. Parçanın prodüksiyonu; bugüne kadar Genesis, Deep Purple, Marillion, New Model Army ve Björk gibi sanatçılarla çalışan Nick Davis’e ait. Ona yetenekli müzik adamı ve yapımcı Reuben De Lautour eşlik etti. İstanbul Babajım Stüdyoları'nda kayıtları yapılan şarkı, Genesis'in ünlü Fisher Lane Farm Studios'unda yine Nick Davis tarafından mikslendi.

***

EUROVISION’DAN KISA KISA

Yarışmaya bu yıl 43 ülke katılıyor.

Slovakya daha önce katılmayacağını açıklasa da sonradan kararını değiştirdi.

Avusturya 3, İtalya ise tam 14 yıl aradan sonra Eurovision’a katılıyor.

San Marino 2, Macaristan ise 1 yıl aradan sonra tekrar yarışmada.

Ev sahibi ülke Almanya’nın yarışmacısı bu sene de Lena Meyer Landrut.

Yarışmanın sunuculuğunu Anke Engelke, Judith Rakers ve Stefan Raab yapacak.



JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE / MAYIS 2011

...

Hiç yorum yok: