19 Temmuz 2011 Salı

Evde Sizi Bekleyen Bir Şey Var!


Modada imzasıyla dünya çapında bir marka olan Rıfat Özbek, şimdi de tasarladığı yastıklarla aynı beğeniyi yakaladı. Özbek geçtiğimiz aylarda Londra’da bir yastık mağazası da açtı.


Çok mühimdir yastık. Bir lükstür, bir güzellik, bir hatıra, bir rüya… Eski vakitlerde ya da modern zamanlarda, köylerde ya da kentlerde; sıvazlar sırtınızı. Biri vermiştir, eskiden kalmıştır, bir komşu dikmiştir ya da koltukla birlikte gelmiştir.

Türkiye ve dünyaya yastığı anlatan biri var: Rıfat Özbek. Onun yastıkları Yastık By Rıfat Özbek etiketiyle önce Bodrum ve İstanbul, sonra Alaçatı ve Londra’da gösterdi kendini. Geçtiğimiz aylarda Londra’da bir yastık mağazası açan Özbek, ortağı Erdal Karaman’la birlikte; tek tek elde işlenen ve sınırlı sayıda üretilen yastıklarıyla fırtınalar estiriyor şimdilerde.

Bu yastıkların sırrı ne? Keyifle üretilmeleri. Özbek, yıllar boyunca dünyanın çeşitli köşelerine yaptığı seyahatlerden topladığı renk renk kumaşları seriyor önce önüne. Aralarında Anadolu’nun ve Brezilya’nın çiçekli basmaları, çizgili İngiliz kumaşları, Osmanlı ipeklileri, Afrika baskıları… Bin bir özen ve keyifle dikiliyor her biri. Bittiklerinde eşleri ve benzerleri olmuyor; renklerine bakmaktan, işlemelerine dokunmaktan katiyen vazgeçilmiyor.

ARKAYA YASLANMA ZAMANI

Yastıkların hikayesinden önce Rıfat Özbek’inkini dinlemeli. 1953 İstanbul doğumlu Özbek, 1970 yılında mimarlık eğitimi için İngiltere’ye gitti. Londra’da modacı birkaç gençle tanışınca o konuya ilgi duyarak ülkenin en prestijli moda okullarından St. Martin School of Art’a girdi. Okulu üstün başarı derecesiyle bitirerek 1984’te Londra’da kendi markasını kurdu.

Yıllar boyunca her defilesinde, her koleksiyonunda bir sürü alkış, bir sürü övgü aldı; hep zirvede kaldı. 1988’de İngiltere Moda Konseyi tarafından Yılın Modacısı seçildi. İngiliz modasına katkıda bulunan 10 modacı arasına girdi.

Kısacası moda adına yapabileceği her şeyi yaptı. Artık şöyle keyifle arkaya yaslanma zamanıydı. Ani bir kararla moda dünyasını bıraktı; bunu şöyle açıkladı: “En güzel zamanda bıraktım. En iyisi yaptığın işi zirvede bırakmak.”

Her yeni koleksiyon, her yeni sezon bir medeniyetti onun için. Kızılderili, Türk, Japon, Hint... Artık öyle bir yere gelmişti ki dünyada ele alacak memleket, medeniyet, kıyafet ve kostüm kalmamıştı. Kendini tekrarlamaya, yormaya, tüketmeye başladığı anda hem modayı hem Londra’yı terk edip Türkiye’ye döndü.

YENİ BİR HAYAT


Önünde yepyeni bir hayat, bir sürü hayal. Boş durmak değil, keyifle üretmekti isteği. Türkiye’nin güneyinde bir yerim, sakin sessiz bir düzenim olsun diyerek Bodrum Yalıkavak’a yerleşti.

Yeni evinin dekorasyonunda biraz zorlandı. Bu zorluktan Yastık by Rıfat Özbek markası doğdu. Onun anlatımıyla şöyle oldu: “Evi dekore ettiğim sırada yastık arıyordum fakat hiçbir yerde istediğim gibisini bulamıyordum.

Karşıma çıkan yastıklar, ya ucuz kumaşlardan yapılmış ya da kırpık kırpık yünlerle dolmuştu. Üstelik tüylü, pullu ve payetliydi her biri. O zaman dedim ki, ben yastık arıyorsam başkaları da arıyordur. Öyle bir şey yapayım ki insanlar aradıkları yastığı hiç uğraşmadan hemencecik bulsun!”

Kısa bir süre içinde önce Yalıkavak Marina’da sonra İstanbul, Alaçatı ve Londra’da Yastık by Rıfat Özbek mağazaları açıldı. İçlerinde; kuş tüylü, rengarenk desenli, lavanta kokulu yastıklar...

JÜLİDE KARAHAN

ANADOLUJET / TEMMUZ

...

Hiç yorum yok: