10 Eylül 2011 Cumartesi

Dijital sanatın sokakla hasbihali


Önüne geçilemez denemelerin şehri İstanbul'un bu özelliğini tescilleyen bir festival başlıyor: LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali. Dün akşam başlayan festival, şehrin dört bir yanında pek çok etkinlik 'deneyecek'. Bunlar arasında tipografik şiir enstalasyonu, gerçek zamanlı hikâye gösterimi ve iPad, iPhone resitali gibi adını ilk kez duyduğumuz etkinlikler de var.


Denemek lazım. Onu buna katmak, şunu bununla karıştırmak... Mutfak ve sokak, mekân; yiyecek ve sanat da malzeme olarak sonsuz imkanlar denizi. Mutfakta herkes deniyor, sokakta ise pek azı. Bu anlamda Bahçeşehir Üniversitesi Yaratıcı Fikirler Enstitüsü epey cesaretli çıktı ve bir deneysel sanat festivali düzenledi. Dün akşam Tersane'de açılışı yapılan festival, 15 Eylül'e dek dur durak bilmeden deneyecek.

İstanbul'un çeşitli mekânlarında beş farklı disiplinden 12 farklı sanat uygulamasının izleyiciyle buluşacağı LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali, sanatın ve sanatsal etkinliklerin erişilebilir olması ilkesinden yola çıkıyor. Festivalin hedefi sanatın sınırlarını sanat için ayrılmış alanların ötesinde gündelik kamusal alanlara taşımak. Nasıl? Tipografik şiir enstalasyonu, gerçek zamanlı hikâye gösterimi ve iPad, iPhone resitali gibi denemelerle.

Örneğin bugün saat 14.00 itibarıyla Tarihi Yarımada'da Ses Alanı (Soundscape) Atölye Çalışması var. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Nina Ergin'in aynı isimli makalesinden yola çıkılarak hazırlanan etkinlikte İstanbul'u İstanbul yapan sesler kayıt altına alınacak. Şehrin akustik ekolojisinden elde edilen bu sesler daha sonra dijital ortamda işlenerek İstanbul'un ses haritasına dönüşecek ve şehrin sesleri bir nevi envanter altına alınmış olacak. Ses alanı (soundscape) atölye çalışması, çeşitli üniversitelerden bu konu üstüne eğilen öğrenciler, akademisyenler ve ses mühendislerinin yönetiminde gerçekleşecek.

Yarın akşam saat 18.00 itibarıyla ise Caddebostan Sahili'nde tipografik şiir enstalasyonu denemesi var. Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirinin canlanacağı etkinlikte, şiir dinletisinin bir anda devasa strafor harflere dönüşüp üç boyutlu ve taşınabilir hale gelmesine tanık olacak izleyici. Şiiri elle tutulur hale getirip şiir okuma alışkanlığını tetiklemeyi hedefleyen program, Nazım Hikmet'in sevilen şiirlerinin okunduğu ve ney ile icra edildiği dinleti ve müzikal performanslarla devam edecek.

İZLEYİCİ MİSİN OYUNCU MU?

Pazartesi akşamı Galata'da gerçekleşecek gerçek zamanlı hikâye gösterimi ise projeksiyon yardımıyla yansıtılan bir hikâyeyle gayet normal ve sıradan bir şekilde başlayacak. Öyle devam etmeyecek ama. Çünkü meydanda toplanacak kalabalığı görebilecekleri bir yerde dizüstü bilgisayarlı uzman yazarlar gizleniyor olacak ve projeksiyon gösterimini izleyen rastgele izleyicileri birer birer hikâyenin bir parçası yapacak. İzleyiciler, hikâyenin bir parçası olduklarını fark ettiklerinde bakalım ortaya nasıl görüntüler çıkacak?

Bir diğer deneme de salı günü saat 14.00'te, Gebze-Haydarpaşa hattında çalışan banliyö treninin rastgele bir vagonunda. İsmi iPad, iPhone Resitali. İstanbul'un tablet bilgisayar üzerinden gerçekleşecek bu ilk konserinde tek enstrüman iPhone ve iPad. Shred, Drum Master, Pocket Guitar ve Microphone uygulamalarıyla amfi kullanılarak gerçekleşecek konserde istek parça kabul edilecek. Provalar bugün başlıyor ve tablet bilgisayarı olan ve deneysel sanat festivalinin en heyecan verici etkinliklerinden birinin parçası olmayı isteyen herkes davetli. Her türlü ayrıntı için: www.yaraticifikirlerenstitusu.com

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR 10.09.11

Hiç yorum yok: