4 Eylül 2011 Pazar

SANAT/HAYAT: Aktörler fani, Korku İmparatorluğu bâki

Önümüzdeki hafta bugün; 11 Eylül'ün, yani Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırı ve binlerce insanın ölümünün 10. yılı. Bir de tabii rotanın Ortadoğu'ya çevrilmesinin... Ne olmuştu? ABD askerleri, El Kaide lideri Üsame bin Ladin'i yakalamak için önce Afganistan'a girmiş, sonra da kitle imha silahlarını yok etme niyetiyle yönünü Irak'a çevirmişti. Aranan silahlar bulunamayınca amaç, Irak halkına özgürlük ve demokrasi götürmek olarak değişmiş ve iki milyon sivil hayatını kaybetmişti. Altı milyon civarında Iraklının evlerini terk etmek durumunda kalması da cabası. Tüm bunları neredeyse unutuyorduk ki Myth'in yeni oyunu Korku İmparatorluğu'nun haberi geldi. 2001'in hayalleriyle 2011'in gerçeklerini yan yana koyan oyunun prömiyeri haftaya bugün saat 15.00'te Kumbaracı50'de.

Gökhan Erarslan ve Neslihan İpek'in yazdığı Korku İmparatorluğu'nun kadrosunda Hüseyin Avni Danyal, Zeynep Kaçar, Teoman Kumbaracıbaşı, Barış Çakmak ve Coşku Cem Akkaya gibi isimler var. Konu şu: Irak'ta görev yapan Amerikan askeri, terhis haberini aldığı gün birliğiyle tuzağa düşer. Şimdi eve dönmeden önce onu son bir görev beklemektedir: "Bizi kim tuzağa düşürdü?" sorusunun cevabını bulmak...

İzleyiciyi Irak Savaşı'nın göbeğine götürmeyi planlayan oyunun ekibi hatırlatıyor: "Dünya, bir savaşın onuncu yılını yaşıyor ve görünürde bu savaşın sona ereceğine dair bir işaret yok. Machiavelli'nin dediği gibi: Savaşlar siz istediğinizde başlar, ancak siz istediğinizde bitmez."

İstanbul'a yepyeni bir Topkapı Sarayı geliyor

Biraz da, İstanbul merkezli ve gelecek zaman kipli iyi haberler... Ankara'dan. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Topkapı Sarayı'nda Osmanlı'nın son dönemindeki gibi, iş yapmaktan çok laf yapmaya yönelik bir eğilim söz konusu. Buna rağmen epey mesafe aldık, iki sene içinde her şey yerli yerine oturacak." dedikten sonra yeni projelerini anlatıyor heyecanla: "İstanbul İl Özel İdaresi'yle birlikte Yıldız Sarayı'nı ele aldık. Saray, bahçesi dâhil her şeyiyle, birkaç yıl içinde -birkaç yıl derken 4 yılı bulur- iddialı ve gezilebilir bir mekâna dönüşecek. Yani İstanbul, yepyeni bir Topkapı Sarayı kazanacak. Hemen ardından Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'ni büyüteceğiz. En az bir misli daha... Süleymaniye Külliyesi'ndeki şifahaneyi kitap şifahanesi yapacağız. Doğumevi de mekâna dâhil olacak. Kısacası kütüphane, küllerinden doğacak. Sonra ver elini Rami Kışlası. Orada da bir kültür merkezi... Bir de Eyüp... Eyüp Camii ve çevresinde büyük bir proje söz konusu. Sayın başbakan, Eyüp'ün ana caddeden görüleceği bir düzenleme istiyor. Ben de aynı görüşteyim. Bunların hepsi bugünden başlayıp önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşecek. Bir de Yassıada'daki 27 Mayıs mahkemeleri, koğuşlar, karşılama merkezleri, ziyaretçi salonları 1960'taki haliyle ortaya çıkacak ki onun, yani Demokrasi Müzesi'nin 2015'e kadar bitmesi lazım."

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN PAZAR / 04.09.11

Hiç yorum yok: