20 Kasım 2011 Pazar

MISIR İÇİN UMUT: DÜŞ MÜ? GERÇEK Mİ?

UMUT: DÜŞ MÜ? GERÇEK Mİ? TEMASIYLA KİTAPSEVERLERİ AĞIRLAYACAK 30. ULUSLARARASI İSTANBUL KİTAP FUARI'NIN ONUR KONUĞU MISIR.


Geçtiğimiz yılın onur konuğu İspanya'ydı. İspanyol edebiyatının gözde yazarlarından Julio Llamazares, Soledad Puertolas ve Angelas Caso'nun söyleşilerle renk kattığı fuarın sonunda İspanyol edebiyatı ve kültürüne dair o kadar çok şey öğrenmiştik ki yılı, yeni ülkeyi merak ederek geçirdik. Ve gün geldi çattı, onur konuğu açıklandı: Mısır. Bu açıklamayla; geçtiğimiz aylarda, bilhassa 18 günlük halk hareketi boyunca sıcak takibe aldığımız Mısır’la ilgili ne kadar az şey bildiğimizi anladık. Bilhassa edebiyatı ve kültürü hakkında…

Düşü gerçeğe dönüştürme çabasındaki bu sarı sıcak ülkenin edebiyatı söz konusu olduğunda aklımıza tek bir yazar geliyor: Necip Mahfuz. Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de “Durum çok parlak değil. Necip Mahfuz dışında çok az yazarın çok az eseri Türkçeye çevrildi.” diyerek durumu doğruluyor. Ama konuşmanın sonunda bolca inşallah geçiyor: “Kasım ayı ortasında birçok Mısırlı yazar İstanbul'a gelecek ve kamuoyunda Mısır edebiyatı üzerine bir farkındalık oluşacak. Pek çok Mısırlı yayıncı başvuruda bulundu. Başta Mısır Kültür Bakanı olmak üzere birçok entelektüel fuara katılacak. Mısırlı yayıncılarla gerçekleştireceğimiz toplantılarda pek çok olumlu adımın atılmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda Arapçadan Türkçeye, Türkçeden Arapçaya büyük bir hareketlilik olacak. İnşallah..."

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Beylikdüzü'nde gerçekleşecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, hem Türk okur hem de Mısır edebiyatı için büyük fırsat. Tanışıp kaynaşma açısından… 12 - 20 Kasım tarihleri arasında bizzat fuara katılacak yazarlar arasında; Türkçede özellikle Yakupyan Apartmanı kitabıyla çok sayıda okura ulaşan Alâ Al Asvani, Necib Mahfuz'un manevi oğlu olarak nitelendirdiği Gamal Gitani, İbrahim Aslan, Mısır Yazarlar Birliği Başkanı Muhammed Salmawy ve Yusuf Ziedan var. Yazarlar, kitaplarını imzalamakla kalmayacak ve Mısır edebiyatı üzerine pek çok söyleşi de gerçekleştirecek.

Kapsamlı kültürel etkinlikler de çabası… Bunlardan biri Mısır edebiyatından sinemaya uyarlanan filmlerle ilgili. Gösterimi yapılacak filmler arasında; Arazi, Bir Başlangıç ve Bir Bitiş, Bana Bir Hikâye Anlat, Al Kitkat ve Yakupyan Apartmanı var. Bu yıl 100. doğum yılı kutlanan Necib Mahfuz da unutulmuş değil ama sürpriz! Mısır için umut: Düş mü? Gerçek mi? Buna cevap vermek için henüz erken olsa da edebiyat ve kültür konusunda çok şey değişecek yakında. Bu kesin.

***

ŞİMDİDEN TANIYALIM

Alâ Al Asvani

1957 doğumlu Asvani, Kahire’deki dişçilik eğitimini Chicago’da sürdürmüş bir isim. Royal Islamic Strategic Studies Center tarafından hazırlanan Dünyadaki En Etkili 500 Müslüman listesine dahil edilen yazarın ironik bir şekilde modern Mısır toplumunu tasvir eden romanı Yakupyan Apartmanı; İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Fince, Fransızca, Almanca, Norveçce, Lehce, Türkçe ve Yunanca gibi birçok dile tercüme edildi. Roman, 2006 yılında filme de uyarlandı.

Gamal Gitani

Mayıs 1945 doğumlu Gitani, 2011 yılına kadar Akbar Al-Adab’ın genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Çok genç yaşta yazmaya başlayan Gitani’nin ilk kısa hikâyesi 14 yaşındayken basıldı. Esasen mobilya tasarımı üzerine eğitim alan Gitani, Kitâb al-Tagalliyyât (Aydınlanma Kitabı) isimli eseriyle 2005 yılında Fransa’nın önemli ödüllerinden Laure Bataillon’a layık görüldü.

İbrahim Aslan

1937 doğumlu Aslan 1971 yılında kısa öykü koleksiyonundan oluşan ilk kitabı Buhayrat al-Masa’yı (Gecenin Gölleri) yayınladı. İlk romanı Heron’u 1983 yılında Arapça yayınlayan Aslan’ın bu romanı yönetmen DAud’Abdal Sayyid’e Al Kit Kat filmi için ilham oldu. Aslan, halen Londra merkezli El-Hayat gazetesinin Kahire bürosunun kültür editörlüğünü yapıyor.

Muhammed Salmawy

Önde gelen Mısırlı oyun yazarı ve gazeteci Salmawy, aynı zamanda Mısır Yazarlar Birliği Başkanı. Kahire Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1966 yılında mezun olduktan sonra Birmingham Üniversitesi İngiliz Uygarlık ve Tarihi bölümünde eğitim alan yazar, Al-Ahram Hebdo gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaya devam ediyor.

Youssef Ziedan

30 Haziran 1958 doğumlu Ziedan, İskenderiye Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra lisansüstü çalışmalarında tasavvuf ve felsefi temelleri üzerine yoğunlaştı. Hâlihazırda İskenderiye Kütüphanesine bağlı Makale Merkezi ve Müzesi Müdürü olarak çalışan yazarın 50'den fazla kitabı var.


***

ONUR YAZARI FERİT EDGÜ

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 12-20 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Beylikdüzü'nde gerçekleşecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı Ferit Edgü.


***

600’E YAKIN YAYINEVİ

Yurt içi ve yurt dışından 600’e yakın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 21. İstanbul Sanat Fuarı-ARTİST 2011 ile eş zamanlı gerçekleşecek. Detaylı bilgi için: www.istanbulkitapfuari.com


JÜLİDE KARAHAN

SKYLİFE KASIM 2011

Hiç yorum yok: