30 Kasım 2011 Çarşamba

'Hangi İnsan Hakları?' Van yolcusu

Documentarist'in üçüncüsünü bu yıl düzenlediği 'Hangi İnsan Hakları? Film Festivali' 6–10 Aralık'ta perdelerini İstanbul'da açtıktan sonra 15 Aralık'ta Van'a gidiyor. 19 Aralık'a dek Van'da kalacak festival; film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve sohbetlerle oradakilere destek olacak.


Şilili ekonomist Manfred Max Neef'in tanımına göre zaman ve kültür ayrılığı gözetmeden insanın, dokuz temel ihtiyacı var: Yaşamı sürdürebilme (mevcudiyet) ihtiyacı, korunma ihtiyacı, muhabbet ihtiyacı, anlayış ihtiyacı, katılım ihtiyacı, boş vakit geçirme ihtiyacı, yaratıcılık ihtiyacı, kimlik ihtiyacı ve özgürlük ihtiyacı… Bunlar Ortaçağ'daki insanın da şimdiki insanın da temel ihtiyaçları... Kendileri değişmiyor, sadece tatmin edilme şekilleri değişiyor.

'Hangi İnsan Hakları? Film Festivali', insan ihtiyaçlarını hesapladı ya da hesaplamadı… Bilmiyoruz. Bildiğimiz, 15 Aralık itibarıyla filmlerini ve atölye çalışmalarını yüklenip Van'a gidecekleri… Oradakilerin yaşamı sürdürebilme ve korunmanın ardından muhabbete, anlayışa, katılıma ve hatta boş vakit geçirebilmeye ihtiyacı var diye… 'Hangi İnsan Hakları? Film Festivali' 19 Aralık'a kadar film gösterimleri ve atölye çalışmalarıyla birlikte Van'da olacak. Hem medya, fotoğraf, gazetecilik ve video atölyesi oradakilere yaşadıklarını anlatabilecek yollar da gösterir belki…

TAHTACI FATMA FESTİVALİN KONUĞU

Documentarist çatısı altındaki 'Hangi İnsan Hakları? Film Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. İki sene önce bir küçük hafta, geçen yıl bir büyük etkinlik ve şimdi bir festival olarak… Festivalin bu yılki detaylı programı önceki akşam Tütün Deposu'nda gerçekleşen bir basın toplantısında açıklandı. Her sene bir temayla yola çıkan festival, bu yıl çocuk haklarına odaklandı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden çocukların hallerini konu alan animasyon, kısa film, uzun metraj ve belgesel filmlerden oluşan etkinlik, sorunun hakkını veren 40 yapımı izleyiciyle buluşturacak. Peru'dan Hindistan'a, Kolombiya'dan Filistin'e, ABD'den Afganistan'a, İsveç'ten Senegal'e ve elbette Türkiye'ye kadar pek çok ülkeden insan hakları manzaraları sunan festival, en geniş bölümü çocuklara ayırdı ama daha geniş bir perspektife sahip filmler de mevcut.

Filmler arasında; Birleşmiş Milletler'in Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin çeşitli maddeleri üzerinden birer çocuğun yaşadığı hak ihlallerini ele alan Hollanda yapımı Just Kids kısa film serisi ile Türkiye belgesel tarihinin klasikleşmiş filmlerinden Süha Arın'ın Tahtacı Fatma'sı da var. Tahtacı Fatma'da Toros Dağları'nda hayatını ormancı olarak sürdüren bir ailenin 12 yaşındaki kızı Fatma'nın hayatı ve özlemleri anlatılıyor.

Festival haftası boyunca; film okuma atölyesinden üniversite sınavına hazırlanan gençlerin sorunlarını aktaracakları Forum Tiyatro'ya, sergilerden panellere pek çok yan etkinlik de gerçekleşecek. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle hayat bulan festivalin gösterim ve etkinlikleri SALT Beyoğlu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda… Ayrıntılı bilgi için: www.documentarist.org

JÜLİDE KARAHAN

HİÇBİR YERDE / 30.11.11

Hiç yorum yok: