19 Mart 2012 Pazartesi

Değişik bir şey!

Değişik bir şey oldu.. Epeski bir bellekte çok eskiden yazdıklarımın tam listeleri ve kimi örnekleri bulundu.. Mesela kimi TRT metinleri.. Sadece biri; kimbilir hangi program içindi..

MARTİN PAAR

Gündelik yaşamın renkli karmaşası, bunca detaylı ve eleştirel bir biçimde İstanbullu sanatsevere hiç sunulmamıştı daha önce. Kurgu ve gerçekliği birbirine düşürmekten haz alan, toplumsal önyargılar ve kültürel klişelerle ince ince dalgasını geçen çocuk ruhlu fotoğrafçı Martin Paar sağolsun.

Parr’ın, Santralistanbul’un açık hava etkisi yapan geniş, ferah ve modern sergi salonunda geçtiğimiz ay açılan ‘Assorted Cocktail’ başlıklı retrospektifi, 156 fotoğraf eşliğinde İngiltere’den Almanya’ya, Fransa’dan ABD’ye, Belçika’dan Mısır’a götürecek sizi. Sosyal, sınıfsal ve duygusal çatışmaları tek bir kare içine sığdırma gibi bir eğilimi ve anı yakalama gibi yaramaz bir yeteneği olan sanatçının Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi bu. Üyesi olduğu fotoğraf ajansı Magnum’un alışıldık tarzından epey farklı bir yerde duran sanatçı; seleflerinin aksine ‘gizli’den ziyade ‘aleni’nin peşinde.

Biraz da bu sebeple, sergi salonuna adımınızı ilk attığınızda hayal kırıklığı yönünden esen şiddetli bir rüzgarla karşılaşacaksınız. Fotoğrafları yeterince uzak, yabancı ve gizemli bulmayarak hayıflanabilirsiniz de. Ama merak etmeyin, hoşnutsuzluğunuz yağmur olup yağacak birazdan. Çünkü içeride; mizah ve hiciv eşliğinde insanın ve dünyanın türlü çeşit hali bekliyor sizi.

1980’li yılların ortalarında çekilen ‘Son Tatil’ fotoğraflarındaki tatlı telaşa kapılıp insanlığın tüm bıkkınlığını barındıran ‘Bıkkın Çiftler’ serisine geçtiğinizde tebessüm yerleşmeye başlayacak yüzünüze. ‘Küçük Dünya’da ise binbir şehirde turistliği hicvedeceksiniz fotoğrafçıyla birlikte. Aynı muzip bakışla ‘İngiltere ve Almanya’yı düşündükten sonra iki yıldızlı otel kahvaltıları ve alışveriş hayhuyuyla Parr’ın en yeni çalışması ‘Lüksemburg’a geçip bilindik ama görülmedik ayrıntılar dünyasına dahil olabilirsiniz.

Ünlü İngiliz fotoğrafçı Martin Parr’ın fotoğraflarında frapanlık ve sıradanlık kol kola. Evet. Ama kim gerçekliklerine dil uzatabilir ki? 30 Ekim’e kadar Santralistanbul’a gittiniz gittiniz... Bizden söylemesi.

JÜLİDE KARAHAN

Hiç yorum yok: