21 Mart 2012 Çarşamba

Tiyatro festivalinin özgürlük çağrısı

10 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 18. İstanbul Tiyatro Festivali'nin basın toplantısı dün akşam İKSV Salon'da yapıldı. Programı açıklayan Festival Direktörü Dikmen Gürün, festivalin 'Özgürlükler-Sorgulamalar' teması altında insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan hayatını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdeleyeceğini söyledi.

18. İstanbul Tiyatro Festivali'nin 'Özgürlükler-Sorgulamalar' teması altında izleyiciye sunacağı en özel proje, Kutluğ Ataman'ın ürettiği 'Sılsel: Türkiye'ye yazılmış mektuplar'. 12 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda gerçekleşecek proje, 7'den 70'e herkesi hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet ediyor. Sılsel, Aramice 'kanat çırpması' anlamına geliyor ve aynı zamanda Mardin'deki eski Süryani evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirlerinin adı. Rivayete göre sokağa çıkmaya korkan Süryaniler, gökyüzü özlemlerini bir nebze olsun giderebilmek için evlerinin tavanlarına motifler çizip içlerini turkuvaz renkte boyarlarmış. Ataman'a, Mardin ziyareti sırasında, Süryani mahallesinde yaşayan Nasıra Hanım'ın anlattığı bu hikâye, projenin çıkış noktası olmuş.

Ortak bir gökyüzü altında korkusuzca ve özgürce yaşama özlemini bir performansa dönüştürmek isteyen Ataman, 12 Mayıs'ta gökyüzüne ilk parçayı ekleyecek. O tarihten itibaren performansa katılmak isteyen herkes, eni 45 santimetre olmak şartıyla istediği uzunluk ve renkteki örgü ya da dokunmuş bir kumaş parçasının üzerine istediği dilde resim, yazı ya da işleme yaparak dilek, mesaj ve eleştirisini dile getirecek. 5 Haziran'a kadar birbirine eklenecek parçalar, festival bitiminde bir sivil tarih dokümanı olarak saklanacak. 'Sılsel: Türkiye'ye yazılmış mektuplar' projesi ise daha birçok ortak gökyüzü inşa etmek üzere dünyanın çeşitli ülkelerini dolaşmaya devam edecek.

İstanbul Tiyatro Festivali; 'Türkiye'de Çin Kültürü Yılı' etkinlikleri kapsamındaki Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ve Pekin Operası gösterileriyle başlayacak. 5 Mayıs'tan itibaren Fulya Sanat Merkezi'nde sahnelenecek gösterileri Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu'nun İstiklal Caddesi etkinlikleri izleyecek. 9 Mayıs akşamındaki açılış töreninde ise 'Elin Elimde' adlı yapımla aynı sahnede yan yana gelecek iki sanatçıya, Başar Sabuncu ve Cüneyt Türel'e İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü verilecek. Onur ödülü alacak bir diğer isim de festivale 'Hamlet' yorumuyla dahil olan Schaubühne Berlin'in Sanat Yönetmeni Thomas Ostermeier.

Festival kapsamında yurtdışından 5, Türkiye'den 40'a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100'ü aşkın gösterisi seyirciyle buluşacak. Ama aslında İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na göre bu sayı çok daha yüksek olmalı: "Bu yıl yine festivale katılmak isteyen bazı geniş çaplı yapımları mekân sorunu sebebiyle İstanbul'da izleyiciyle buluşturamamanın üzüntüsünü yaşıyor ve İstanbul Tiyatro Festivali'nde AKM gibi büyük kapasiteli merkezleri kullanabileceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz."

****

Festival mekânları

18. İstanbul Tiyatro Festivali'ni ağırlayacak 22 farklı mekân arasında Ali Paşa Han, Sahne Beşiktaş, Caddebostan Kültür Merkezi, Galata Rum İlköğretim Okulu, Garajistanbul, Haldun Taner Sahnesi, Hamursuz Fırını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hasköy İplik Fabrikası, İkinci Kat, Kenter Tiyatrosu, Kumbaracı50, Küçük Sahne, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Mekan Artı, Oyun Atölyesi, Salt Galata, Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi, Salon, Tiyatro Hal ve Tiyatro Pera bulunuyor. Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali'nin biletleri 7 Nisan'da satışa çıkıyor.

Jülide Karahan

Zaman Kültür/ 21 Mart 2012

Hiç yorum yok: