8 Nisan 2011 Cuma

Sakuralar bu yıl hüzünlü açtı

Açmak istemediler aslında, nazlandıkça nazlandılar. Aralarında kararsızlar ve oyunbozanlar da vardı ama galiba birçoğu hissetti. Memleketleri Japonya bunca felaketle karşılaşmışken ve daha buncası kapı eşiğindeyken onların ferah ferah açması olmazdı. Olmadı da...

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ndeki sakura ağaçları (Meyvesiz kiraz ağacı) bir türlü adamakıllı çiçeklenemedi. Bir ara - Mart ortasında - güneş görünüp, toprak ısınıp, su yürüdüğünde serpilecek gibi oldular ama hemen akıllarını başlarına toplayıp durdular. Belki de duydular. Hem kötü haberleri hem tembel soğukların ayak seslerini. Bahçe sorumlularından Salih Kanoğlu "Şu anda hepsi çiçekli olmalıydı." diyor ve ekliyor: "Çiçekler doğru düzgün açmadan dökülecekler diye korkuyoruz. Çünkü yapraklar çıkmak istiyor alttan. Hava da bir türlü ısınmadı. Bakalım..."

"Nispeten iyi haberler geliyor diye nispeten açarlar belki." diyoruz. "Hiç olur mu?"yla başlayan cevabımızı alıyoruz: "Bitki neden çiçek açar? Neslini devam ettirmek için. Sıcak havalar değil, börtü böcektir aslında beklediği ki taşınsın polenleri."

Sakuraların İstanbul'da işi ne?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ndeki ağaçlar çok minik daha. Boyları 2-3 metre ya var ya yok. Türkiye'ye 6 yıl önce geldiler. Türk-Japon dostluğuna katkı için... Hatta tam olarak; 1890'da Japonya'ya yaptığı yardım ziyareti dönüşünde tayfuna yakalanarak batan Ertuğrul Firkateyni ve orada şehit olan 527 asker anısına... Ağaçları tüm dünyaya yaymaya teşne Japonya Sakura Vakfı, o kadar sayıda ağacı İstanbul'a yolladı. Ağaçlar bahçenin Ertuğrul Adası'na dikildi. Her şehit için bir ağaç. Hepsinin üzerinde tek tek künyeleri: Teğmen Tahsin anısına, Teğmen Mehmet anısına... Bir de anıt; üzerinde tüm şehitlerin isimleri ve firkateynin resmi.

Her yıla bir de Sakura Festivali. İlki geçen yıl 3 Nisan'da gerçekleşen Sakura Festivali bir haftalık bir gecikmeyle yarın Ertuğrul Şehitleri'ni anma ve Deniz Kuvvetleri bando dinletisiyle başlıyor. Festivale Japon Büyükelçiliği ekibi ve İstanbul'da yaşayan Japon vatandaşlar davetli.

Ömür kısa; ağaçlar bunun farkında!

Sakura ağaçlarının Japon kültürü için önemi büyük. Onlar açtığında hayat yeniden başlıyor Japonya'da. Park ve bahçelere akın etmeler, festivaller, şenlikler, konserler, çiçek izleme günleri... Bunlar ne ki! Japonların hayatlarındaki tüm önemli başlangıçlar pembe çiçekli günlerde. Okulların açılması, evlilikler, tatile çıkmalar, işe başlamalar... Sakura ağaçlarının bu kadar önemli olmasının sebebi sadece uçuşan güzellikleri değil. Olay; kısa ömürlü sakura çiçeklerinin hayatın gelip geçiciliğini simgelemesinde. Hatta çiçeklerin, tam en güzel hallerindeyken dallarından düşüvermelerinde. Samuraylar gibi. Samuraylar da ölüme her an hazırlar; bilhassa en güçlü ve en genç zamanlarında. Tom Cruise'un oynadığı 'Son Samuray'da samuraylar İmparator Meiji'nin askerleriyle kahramanca savaşırken arka planda delicesine uçuşan çiçekler vardı ya, işte onlar sakura... j.karahan@zaman.com.tr

JÜLİDE KARAHAN / ZAMAN CUMA

Hiç yorum yok: