26 Nisan 2012 Perşembe

Belgesel günleri '5 Kırık Kamera' ile başlıyor


Amatör ve profesyonel belgeselcileri desteklemek, çeşitli ülkelerde çekilen nitelikli belgeselleri seyirciyle buluşturmak ve yerli-yabancı belgeselcileri birbiriyle kaynaştırmak amacıyla bu yıl 4. kez düzenlenen TRT Belgesel Ödülleri; 7 Mayıs akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek törenle sahiplerine verilecek. Gecede, yılın Onur Ödülü sahibi Aziz Albek'e de ödülü takdim edilecek. TRT Belgesel'de canlı yayınlanacak gecede yarışacak yapımlar, 41 ülkeden başvuran 340 belgesel arasından seçildi.


Programın detayları, dün Baltalimanı'nda gerçekleşen basın toplantısında TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç tarafından açıklandı. Kamu hizmeti yayıncılığının önemine değinen Şahin; katılan ülkelerin çeşitliliği ile amatör kategoriye önem verdiklerini söyledi ve ekledi: "Amatör kategori bizim için çok önemli. Bu sebeple üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bir diğer önemli konu da vefa. Türkiye'nin ilk belgeselleri 50'li yıllarda Sabahattin Eyüboğlu ve öğrencisi Aziz Albek tarafından çekildi. Türkiye'de belgesel sinemanın ilk dönemlerini ve Albek'i konu alan bir belgesel üzerinde çalışıyoruz."


Finalist filmlerin gösterimleri 3-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek TRT Belgesel Günleri'nde yapılacak. Etkinliğin açılış filmi Filistin-İsrail yapımı '5 Kırık Kamera'. Filmin Filistinli yönetmeni Emad Burnat'ın da katılımıyla gerçekleşecek olan gösterim, 3 Mayıs Perşembe akşamı Harbiye'deki tarihi TRT İstanbul Radyosu binasında yapılacak. Radyo Binası'nın yanı sıra Notre Dame de Sion Fransız Lisesi salonlarında halka açık ve ücretsiz olarak tertiplenecek gösterimlere bir de panel eşlik edecek. Radyo Binası'nda 6 Mayıs Pazar günü saat 14.00'te başlayacak panelin başlığı, "Belgesel sinema, yakın tarihi yeniden mi üretiyor? Ya da bir tarih üreticisi olarak belgesel sinema nedir?". Geçtiğimiz yıllardaki yarışmalarda ödül alan belgeseller 3-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Modern'de Aziz Albek'in 'Çini' filminin 7 Mayıs'ta Pera Müzesi'nde gösterileceği etkinlikteki filmlerin bazıları ilerleyen günlerde TRT Belgesel'de yayınlanacak.

Jülide Karahan Zaman TV

Hiç yorum yok: