16 Nisan 2012 Pazartesi

Zonaro'nun 'Bayram'ı İzmir'de ortaya çıktı

Fausto Zonaro'nun 6 başyapıtından biri sayılan 'Bayram' tablosu, Arkas Sanat Merkezi'ndeki 'Batılının Fırçasından Ege'nin Bu Yakası' isimli sergide görücüye çıktı. 50 yıldır İstanbul'da bir aile koleksiyonunda saklanan tablo, Ramazan Bayramı'nda Tatavla'da kurulan bir panayırı anlatıyor.

İtalyan asıllı saray ressamı Fausto Zonaro'nun 6 başyapıtından biri sayılan 'Bayram' isimli tablosu İzmir'de ortaya çıktı. 50 yıldır İstanbul'da bir aile koleksiyonunda saklanan tablo, bir ay önce Arkas Holding koleksiyonuna katıldı ve ayağının tozuyla Arkas Sanat Merkezi'nde önceki akşam açılan 'Batılının Fırçasından Ege'nin Bu Yakası' isimli sergide görücüye çıktı.

Tabloda, Ramazan Bayramı'nda Tatavla'da (şimdiki Kurtuluş) kurulan bir panayır alanı resmediliyor. Zonaro'ya poz verenler, ressamın kayıp eseri 'Tulumbacılar'daki tulumbacıların bizzat kendileri. Kalabalığın içine, tuvalin sağ köşesine kendisini de yerleştiren ressam, anılarında o günü şöyle anlatıyor: "Davul geliyor, ardından zurnayı çok iyi çalan Ermeni... Tulumbacılar birer birer kol kola bağlanarak diziliyor. Davulun tokmağının vurmasını bekliyorlar. Ve işte küçük küçük adımlar, küçük küçük eğilmeler başlıyor." Sergide, Zonaro'nun Türkiye'de yaptığı son otoportresi (1908 tarihli) dâhil 25 eseri yer alıyor.

Sergide; Zonaro, De Mango, Preziosi, Brest, Ziem, Curtovich, Warnia-Zarzecki, Boulanger ve Ernst gibi 52 oryantalist sanatçının Boğaz, mesire yerleri, harem, gündelik yaşam ve kent görüntüleri temalı 109 eseri yer alıyor. Bir küçük Ege Odası da bulunan serginin açılışı önceki akşam Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından yapıldı. "İzmir'in en önemli eksiği ciddi bir sergi alanının olmaması." diyen Arkas, Alsancak'taki Fransa Fahri Konsolosluk binasını 20 yıllığına kiralayarak bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Mekânın Kasım 2011'de açılan ilk sergisi 'Arkas Koleksiyonu'nda Post Empresyonizm' 12 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Proje yönetmenliğini Erol Makzume'nin yaptığı 'Batılının Fırçasından Ege'nin Bu Yakası' 3 ay boyunca pazar hariç 10.00-18.00 saatleri arasında görülebilir.

***

ÜÇ AYRI KOLEKSİYON

Koleksiyonunda 1000'e yakın tablo bulunan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, neredeyse her hafta yeni bir eser satın alıyor. Koleksiyonerliğe kızının resim sevgisi sayesinde başlayan Arkas, elindeki hazineyi 3 ayda bir belli bir tema çerçevesinde Alsancak'taki Arkas Sanat Merkezi'nde sergileyecek. Müze açmayı da planlayan Arkas'ın iki ayrı koleksiyonu daha var. Biri, el yapımı gemi maketleri. 300 parçadan oluşan koleksiyonun 80 kadarı 17 Mayıs'ta Bornova'daki aile evinde sergilenecek. Bir diğeri ise sayısı 20 bini bulan kitap koleksiyonu. Bu koleksiyonda 1500'lü yıllardan kalma el yazmaları da var.

***

Zonaro'nun 6 başyapıtı

10 Muharrem (Erol Makzume Koleksiyonu- İstanbul Modern'de sergileniyor)

Ertuğrul Süvari Alayı (Dolmabahçe Saray Koleksiyonu)

Dervişler (Bir özel koleksiyonda)

Dömeke Harbi (Dolmabahçe Saray Koleksiyonu)

Bayram (Arkas Holding Koleksiyonu)

Tulumbacılar (Nerede olduğu bilinmiyor, yandığı düşünülüyor)

Jülide Karahan

Zaman Kültür, 16 Nisan 2012

Hiç yorum yok: