22 Mayıs 2012 Salı

Festivalden Özgürlüğe Mektup Var


18. İstanbul Tiyatro Festivali “Özgürlükler-Sorgulamalar” teması altında insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan hayatını sarmalayan durumları, konuları ve gerçekleri irdeliyor.

Festivalin “Özgürlükler-Sorgulamalar” teması altında izleyiciye sunduğu en özel etkinlik, Kutluğ Ataman’ın ürettiği “Sılsel: Türkiye’ye yazılmış mektuplar”. Sılsel, Aramice kanat çırpması demek. Aynı zamanda Mardin’deki eski Süryani evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirlerinin de adı.

12 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleşecek bu özel etkinlik, 7’den 70’e herkesi, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet ediyor. Performansa katılmak isteyenler, eni 45 santimetre olmak şartıyla herhangi bir uzunluk ve renkteki örgü ya da dokunmuş kumaş parçasına ne dilerse yazacak ya da çizecek. 5 Haziran’a kadar birbirine eklenecek parçalar, festival bitiminde bir sivil tarih dokümanı olarak saklanacak. Projenin kendisiyse başka ülkelerde başka gökyüzleri inşa etmek üzere yola koyulacak.

Hâlihazırda başka ülkelerde yola koyulmuş bir diğer özel proje ise dünyanın dört bir tarafında kadın hakları için mücadele veren yedi kadınla yapılan röportajlara dayanan okuma tiyatrosu “Yedi”. 16 Mayıs’ta Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenecek oyun, yazıldığı 2007 yılından bugüne sekiz ülkede sahnelenmiş ve 300’ü aşkın politikacı, aktivist ve oyuncu tarafından okunmuş. Amerika’daki gösterimi öncesinde sunumunu Hillary Clinton’un yaptığı Yedi’yi okuyan isimler arasında Oscar ödüllü oyuncu Meryl Streep de var. İstanbul’daki temsilde oyunu; tanınmış oyuncu, gazeteci ve insan hakları savunucuları seslendirecek.

Festivalin en popüler yapımı ise Avrupa’nın önemli tiyatrolarından Schaubühne Berlin’in sanat yönetmeni Thomas Ostermeier’in sahneye koyduğu “Hamlet”. 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak oyunda, Shakespeare’in yirmiden fazla karakterini yalnızca altı oyuncu canlandırıyor. Hamlet’i yorumlayan isimse Lars Eidinger. Buenos Aires’ten Londra’ya, Venedik’ten Şili’ye pek çok ülke ve şehirde kapalı gişe oynayan Hamlet’te, izleyici, dönen bir kamera sayesinde karekterlerin ifadelerini tüm ayrıntılarıyla takip edebilecek.  

***

FESTİVALİN 22 FARKLI MEKÂNI
 
Ali Paşa Han, Sahne Beşiktaş, Caddebostan Kültür Merkezi, Galata Rum İlköğretim Okulu, Garajistanbul, Haldun Taner Sahnesi, Hamursuz Fırını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hasköy İplik Fabrikası, İkinci Kat, Kenter Tiyatrosu, Kumbaracı50, Küçük Sahne, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Mekan Artı, Oyun Atölyesi, Salt Galata, Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi, Salon, Tiyatro Hal ve Tiyatro Pera.
 
PRÖMİYERLER

Festival kapsamında pek çok yerli oyun prömiyer yapıyor. Bunlardan biri Tiyatro Hal’in “Yaka Beyaz”ı. Özer Arslan’ın yazıp yönettiği oyunda taşralı ve şehirli olma hâli, bir plaza yöneticisinin mahreminden anlatılıyor. 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde Şişli’deki Tiyatro Hal sahnesinde izleyeceğimiz “Yaka Beyaz”ın spora giden beyaz yakalısını Merve Engin canlandırıyor. 1984 Bursa doğumlu Merve Engin, geçtiğimiz sezonun ilgiyle karşılanan üç oyununda tek başına sahnedeydi.

 
RAKAMLARLA FESTİVAL
 
10 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festival; yurtdışından 5, Türkiye’den 40 topluluğun 100’ü aşkın gösterisini ağırlıyor.

 
FESTİVALİN YABANCI KONUKLARI
 
HAMLET – Schaubühne Berlin (Almanya)
ORFEO – Koreograflar Montalvo & Hervieu ile Cirque du Soleil dansçıları (Fransa)
KAFKA’NIN MAYMUNU – Young Vic Theatre Company (İngiltere)
HANS YA DA HEIRI - Zimmerman & de Perrot (İsviçre)
GERGEDAN - Théâtre de la Ville (Fransa)
 

Hiç yorum yok: