12 Mayıs 2012 Cumartesi

Şiddet, nefret ve darbesiz mektuplar bekleniyor

 
Öğrenciler, işçiler, ev hanımları, muhasebeciler, doktorlar, hatta başbakan ve cumhurbaşkanı 30 Mayıs'a dek Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'na bekleniyor. 18. İstanbul Tiyatro Festivali'nin en heyecanlı projesi 'SILSEL, Türkiye'ye yazılmış mektuplar' için... Her şey serbest; şiddet, nefret ve darbe hariç!
 
 
18. İstanbul Tiyatro Festivali epey hüzünlü başladı. Çünkü 9 Mayıs Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Açılış Töreni'nde verilen Onur Ödülleri'nden biri Cüneyt Türel'indi ve o artık aramızda değildi. 1 Mayıs'ta hayata ve sahneye veda eden Türel'in ödülünü Tilbe Saran ve kızı Elif Türel aldı, Metin Deniz'in elinden. O akşam, festivalin diğer Onur Ödülleri de sahiplerine verildi: Başar Sabuncu, Prof. Özdemir Nutku ve Prof. Sevda Şener'e... Kalan son Onur Ödülü'nü yönetmen Thomas Ostermeier alacak; bugün saat 20.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleşecek Hamlet temsili öncesinde.

Festivalin büyük heyecanla beklenen performansı 'SILSEL, Türkiye'ye yazılmış mektuplar' için de bugün ilk gün. Önce detay: Çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman'ın festival için ürettiği proje, Mardin'in Süryani mahallesinde yaşayan Nasıra Hanım'ın anlattıklarından ilhamlı. Aramice kanat çırpması anlamına gelen Sılsel, Mardin'in eski evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirlerinin de adı. Hikâyeye göre bir zamanlar sokağa çıkmaya korkan Süryaniler, gökyüzü özlemlerini bir nebze giderebilmek için evlerinin tavanlarına motifler çizip içlerini turkuvaza boyarlarmış. Bugün saat 12.00 itibarıyla Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda açılışı yapılacak performansın ilk parçası, verdiği ilham sebebiyle Nasıra Hanım'ın elinden. Kutluğ Ataman'ın gökyüzüne bu ilk parçayı eklemesiyle oluşmaya başlayacak proje, 30 Mayıs'a dek her gün 12.00-19.00 saatleri arasında, gelişime ve dileyen herkese açık.

Katılmak isteyenlerin yapması gereken tek şey, eni 45 santimetre olan bir kumaş parçasını -örgü ya da dokuma olabilir- resim, yazı ya da işlemeyle doldurmak; içlerinden geldiği gibi ve iki şartla tabii: Şiddet ve nefret söylemi olmaksızın. Bu arada projeye posta yoluyla dahil olmak da mümkün. Hatta ilk kumaş parçalarından biri Diyarbakır'dan postayla geldi. Rengi mavi.

Günbegün toplanıp teker teker birbirine eklenecek parçalar en sonunda bir sivil tarih dokümanı olarak tarihe kalacak. Hedeflenen bu! 100 yıl ya da 200 yıl sonra birileri açıp baktığında Türkiye'de siviller ne istiyormuş, öğrenebilsin diye. Resmi ideolojinin değil, kişilerin ne dedikleri bilinebilsin diye. Bu sebeple mümkün olduğunca geniş katılım pek mühim. Öğrenciler, işçiler, ev hanımları, muhasebeciler, doktorlar, hatta başbakan ve cumhurbaşkanı 30 Mayıs'a dek Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'na bekleniyor. Bir parça kumaşın yanı sıra dilek ve hayalleriyle birlikte... Bilgi için: www.tiyatro.iksv.org

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR / 12 MAYIS 2012

..

Hiç yorum yok: