28 Mayıs 2012 Pazartesi

İlyas Bey Külliyesi hayata karışıyor

 
Batı Anadolu'nun nadide eserlerinden İlyas Bey Külliyesi'nin restorasyonu tamamlandı. Yıllar sonra tekrar ziyarete açılan külliyenin hayata karışması, civar köyler tarafından geçmişte olduğu gibi bayram namazları için kullanılması ve müze statüsü kazanması bekleniyor.
 
Aydın'ın Didim ilçesine bağlı birinci dereceden arkeolojik sit alanı Milet'te bulunan İlyas Bey Külliyesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle cuma günü ziyarete açıldı. Törende, yapının restorasyonunu üstlenen Söktaş adına Leyla Kayhan Elbirlik konuştu: "İlyas Bey Külliyesi aynı zamanda yaşayan bir tarihi eser. Yöre halkı uzun yıllar bayram namazlarını burada kılmış. Bu geleneğin devam etmesi birinci önceliğimiz."

Bir kültürel varlığın ancak çevresiyle ilişki içindeyken canlı kalacağına inandıklarını söyleyen Elbirlik, külliyenin müze statüsü kazanmasının bu geleneği engellemeyeceğini özellikle vurguladı: "Külliye müze statüsü kazandığında haziresinden çıkan, Milet'teki Türk döneminin çeşitli dönemlerine ışık tutan 15. yüzyıla ait mezar taşları orijinal yerlerinde sergilenebilecek. Hazirede oluşturulacak açık hava sergisi; külliyenin kültürel ve turistik değerinin artmasına katkıda bulunacak. İçerisi ise halkın rahatça kullanabileceği şekilde açık kalacak."

1955 DEPREMİNDE TERK EDİLMİŞ

Menteşeoğulları'nın son hükümdarı İlyas Bey tarafından 1404'te yaptırılan İlyas Bey Külliyesi; cami, medrese, imaret, çifte hamam ve çarşı gibi birimlerden oluşuyor. 1890'larda Büyük Menderes havzasında meydana gelen deprem sonucunda tahrip olan külliyenin ilk onarımı 1900'lerin başında Kayhan ailesinin büyük dedesi, Söke eşrafından Hacı Halil Paşa tarafından yapılmış. Hacı Halil Paşa, bu hizmetinden dolayı II. Abdülhamid tarafından nişanla ödüllendirilmiş. Ayrıca Almanların yürüttüğü Miletos kazı çalışmalarına yaptığı katkıdan dolayı Kaiser II. Wilhelm, Halil Paşa'yı 1902'de Aigle Rouge madalyasına layık görmüş. Bu onarımın ardından uzun yıllar civar köylülerin bayram ve cuma namazları için kullandığı külliye, 1955 depreminden sonra tümüyle terk edilmiş.

6 yıl önce Söktaş'ın sosyal sorumluluk ve aile geleneği olarak başlattığı onarım çalışmaları yine ödülle karşılandı. Mimar Cengiz Kabaoğlu'nun başkanlığında tamamlanan İlyas Bey Külliyesi restorasyon projesi, Avrupa'nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra'dan ödül aldı. Avrupa'nın alanındaki Oscar'ı sayılan Europa Nostra'ya bu yıl 31 ülkeden 226 proje katıldı; 28 proje ödül almaya hak kazandı. 2012'de "koruma ve kültürel mirasın değerlendirilmesi" kategorisinde Türkiye'den ödül alan tek proje ise İlyas Bey Külliyesi oldu. Ödüle layık görülen projelerden "büyük ödül" alacak 6 tanesi, 1 Haziran'da Lizbon'da düzenlenecek törende açıklanacak.

Söktaş, restorasyon projesiyle paralel olarak bir kitap da hazırladı. Kitap, Prof. Dr. M. Baha Tanman ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Leyla Kayhan Elbirlik'in editörlüğünde, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli yapıldı. Anadolu Beylikleri dönemine ilişkin akademik araştırmalar için kapsamlı bir kaynak olan Balat İlyas Bey Külliyesi isimli kitap, yurtdışı ve yurtiçindeki belli başlı kütüphane ve üniversitelerle kitabevlerine gönderildi.

***

Külliyede minare krizi
 
Restorasyonu biten külliyede özellikle yarım bırakılan bir bölüm var: Minare. Minareyi yarım bırakmalarının sebebini Mimar Cengiz Kabaoğlu açıkladı: "Restorasyona başladığımızda minare yoktu. 1955 depreminde yıkılmıştı. Eski fotoğraflarda görünüyor ama onlar da siyah beyaz ve net değil. Biz gördüğünüz, yani emin olduğumuz kadarını yapmaya karar verdik. Tam bilgiye ulaşmadan yapmamak, bir restorasyon ilkesidir. Eski eser, tarih hakkında bilgi verir. Eksik kalan yerleri tamamlamaya kalkarsanız bilgiyi değiştirmiş olursunuz. Eseri görsel bir güzellik olarak düşünür, yeniden yaparsanız tiyatro dekoru olur. Değeri kalmaz."

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR 28 MAYIS 2012

..

Hiç yorum yok: