11 Ağustos 2012 Cumartesi

Genç sanatçılar şiddete meyyal

Yaz aylarını genç sanatçılara ve sanat eğitimi veren kurumlara ayıran Pera Müzesi'nin bu yılki konuğu İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. Müzenin üç katına birden yayılan 'Deneyimin Ötesi'; fakültenin 85 genç sanatçısının 150'yi aşkın eserini sergilemekle kalmıyor, sanat eğitimi alan gençlerin eğilimleri ve deneyimleri hakkında fikir de veriyor.
 
Üniversiteden Resim Bölümü Başkanı Prof. Mümtaz Sağlam gençlerin eğilimlerini, "Öğrenciler, lisans eğitiminin ikinci yarısından itibaren bağımsız proje üretmeye başlıyor ve şiddet içeren, mesaj kaygılı ve aykırı görsellere yöneliyor. İşler aşırı anlatımcı oluyor. İdeolojik yaklaşımlar ve dünyayı kurtarmak isteyen mesajlar göze çarpıyor." sözleriyle anlatıyor.

Sanat eğitimi veren kurumların işte tam bu noktada devreye girmesi gerektiğini söyleyen Sağlam, çıkarılması gereken sonucu şöyle özetliyor: "Dünyada olan bitenler, hassasiyetler ve gündem elbette üretimleri belirleyecek ama sanat kurumlarının bu durumu estetik çözümlerle dengelemesi şart. Salt mesaja düğümlenen kurgusal işlerin, üretim coşkusunu yok etmeden daha rafine bir dil ve anlatım biçimine dönüşmesi gerekiyor. Çözüm üreten bir yaklaşımla öğrencinin isteklerini reddetmeden plastik dile çevirmek; işte bu çok önemli. Mesaj-sanat ağırlığı dengeli gitmeli. Bu anlamda... Sanat özgürlük demek değil."

'Deneyimin Ötesi', 2011-2012 öğrenim yılında üretilmiş eserlerden oluşan tipik bir fakülte sergisi olmak yerine resim, heykel, seramik, geleneksel Türk sanatları, tekstil ve moda tasarımı, sahne tasarımı, grafik, fotoğraf ve sinema gibi farklı dalları bir araya getiriyor ve öğrencilerin eğilimlerini tartışmaya açıyor. Sergi kapsamındaki etkinlikler de bu tartışmayı beslemeyi hedefliyor. Bu anlamda 5 Eylül Çarşamba günü saat 17.00'de Pera Müzesi Oditoryumu'nda 'Türkiye Güncel Sanat Ortamında Sanatçı ve Galeri İlişkisi; Bir Deneyim Olarak Kişisel Sergi' konulu bir söyleşi gerçekleşecek. Yine 8 Eylül Cumartesi günü 14.00-18.00 saatleri arasında 'İnteraktif Medya, Reklam ve Tasarım' konulu bir panel... Sergiyi görmek için son tarih 30 Eylül.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR 11 AĞUSTOS 2012 

Hiç yorum yok: