13 Ocak 2012 Cuma

2012'de İstanbul'da Olmak Var

İstanbul’un sanat yaşamına yön veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 40. yaşını kutluyor. Pek çok özel etkinlik ve özel eser siparişiyle… Ayrıntıları 2010 Şubat’ından bu yana vakfın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Bülent Eczacıbaşı anlattı.

2012 içinde gerçekleşecek 40. yıl etkinlikleri neler?

İKSV olarak 40. yıldönümümüzde geçmişimizi değerlendirecek ve geleceğimizi şekillendirmeye başlayacağız. Geçtiğimiz kırk yıl, bize önümüzdeki dönem için görevlerimizi belirlemekte yardımcı oluyor. İKSV, şimdiye dek olduğu gibi İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştirebileceği yeni çalışma alanlarına eğilerek öncü konumunu sürdürmeli diyoruz. Vakıf 40. yılını pek çok özel etkinlikle kutlayacak. İlk İstanbul Festivali’nin başlangıcının yıldönümünde dünya prömiyeri yapılacak La Fura dels Baus gösterisi bunlardan biri… Katalan sokak sanatları ve gösteri topluluğu La Fura dels Baus, İKSV için İstanbul üzerine özel bir yapıt hazırlıyor. Bir diğer önemli etkinliğimiz Eylül ayındaki Berlin Filarmoni Orkestrası’nın İKSV 40. Yıl Özel Konseri. Berlin Filarmoni bu konserde Sir Simon Rattle yönetiminde, dünya çapında adlarından övgüyle bahsedilen genç sanatçılarımız Efe ve Fora Baltacıgil’in solist olarak yer alacağı bir konser verecek. Ayrıca bir kurum tarihi kitabı hazırlıyoruz. İKSV’nin 40 yıllık tarihini, emeği geçen kişilerin beraberce anlattığı bu kitabı da Haziran ayında yayımlayacağız.

2012, festivaller açısından nasıl geçecek?

2012 yılındaki etkinliklerimize 31 Mart–15 Nisan tarihleri arasında yapılacak İstanbul Film Festivali’yle başlıyoruz. 31. İstanbul Film Festivali, önümüzdeki yıl tüm Türkiye’de kutlanacak Çin Yılı’na özel bir bölüm ayırıyor. Daha sonra 10 Mayıs–30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Tiyatro Festivali var. Haziran’da İstanbul Müzik Festivali’nin 40. yılını kutlayacağız. Giya Kançeli ve Fazıl Say’ın, festivalin siparişi üzerine bestelediği eserlerin dünya promiyerleri festival kapsamında yapılacak. Temmuz ayındaki İstanbul Caz Festivali de yine önemli bir eser siparişinin dünya prömiyerinin ev sahibi. Eylül’de 7. Leyla Gencer Şan Yarışması’nı düzenliyoruz. Ekim’de ise Filmekimi’nin 11’incisini… 13 Ekim–12 Aralık tarihleri arasında da İstanbul Tasarım Bienali var. 2012 ayrıca Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400’üncü yıldönümü. Bu kutlama kapsamında da özel konser ve gösteriler gerçekleştireceğiz.

Özel eser siparişi neden önemli?

Eser siparişlerini, uzun vadede somut ve kalıcı bir etkisi olduğu için çok önemsiyoruz. Daha önce İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımlar gerçekleştirmişti. İstanbul Müzik Festivali geçtiğimiz yıl İlhan Usmanbaş ve Turgut Pöğün’e verdiği eser siparişleriyle bu konuya daha yoğun bir biçimde eğilmeye başladı. İKSV’nin, 40. yılı için La Fura dels Baus’a ve günümüzün önemli klasik müzik bestecileri Giya Kançeli ile Fazıl Say’a verdiği siparişler de bu açıdan önemli. İstanbul Caz Festivali de, bu yıl ilk kez, uluslararası alanda başarılı bir besteci/müzisyene; prömiyerine Türkiye’den sanatçıların da dâhil olacağı bir eser sipariş ediyor. Bunlar İKSV’nin desteğiyle dünya kültür birikimine eklenen eserler. İleride dünyanın farklı kentlerinde sergilenecekler; zaman ve mekâna bağlı kalmaksızın çok sayıda sanatsever üzerinde etkileri olacak.

Bu yıl Tasarım Bienali’nin ilki gerçekleşecek. Hem İstanbul, hem İKSV için yepyeni bir tecrübe. Ne gibi beklenti ve hayalleriniz var?

Tasarımı bir kültür öğesi olarak ele almak, farklı ve eleştirel bakış açılarını buluşturmak istiyoruz. Türkiye’nin bu alandaki en geniş çaplı etkinliği olacak İstanbul Tasarım Bienali; tasarımın ekonomik kalkınmaya, toplumsal gelişime, kültürel etkileşime ve bireylerin yaşam kalitesine olumlu etkisini vurgulayacak ve kentimizdeki potansiyeli dünya ile paylaşacak.

İKSV, kültür sanat politikalarının oluşturulmasında etkin rol almak istiyor. Kültür politikalarının oluşturulması/belirlenmesi sizin için neden önemli? Kültür politikası üretmek sivil toplumun işi mi, hükümetin işi mi?

Kültür politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması pratik olarak hükümetin sorumluluğunda; ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da sivil topluma büyük görevler düşüyor. Biz, düzenlediğimiz tartışma toplantılarında sivil toplum ve kamu sektöründen yetkilileri bir araya getirerek kültür politikalarının gelişimine yönelik bir çalışma yapıyoruz. Hazırladığımız raporlarla, kültür politikalarının belirlenmesine faydalı olmaya çalışıyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, hiçbir zaman yalnızca festival düzenleyen bir kurum olmadı. İKSV, İstanbul’un ve Türkiye’nin kültür sanat yaşamının zenginleşmesi için çalışan, kültür ve sanatın ülkenin gelişiminde ve ilerlemesinde büyük yer tuttuğuna inanan ve bu konuda çalışmayı bir sorumluluk olarak gören kişilerin kurduğu ve yaşattığı bir kurum. Biz de bu görevi bir adım öteye taşıyarak kültür politikaları alanında daha aktif bir döneme geçiyoruz.

İKSV’nin yeni vizyonunda; hat, tezhip ve minyatür gibi geleneksel sanatların korunması, çağdaş bakış açısıyla yeniden yorumlanması, festival ve organizasyonlarda karşımıza daha çok çıkması gibi kalemler bulunuyor mu?

Önümüzdeki dönemde geleneksel sanatlar alanında çalışmalar yürütmek için vakfın hangi açılardan bu konuya yaklaşırsa daha faydalı sonuçlar elde edeceğine dair araştırmalarımız sürüyor. 2012 yılında bir sempozyum düzenleyerek konuyu daha geniş bir çevreyle yeniden değerlendirmeyi planlıyoruz.

****

Geçen Yıldan Notlar

İKSV’nin 2011’de düzenlediği etkinliklere 400 binin üzerinde izleyici katıldı.

Kevin Spacey’nin başrolünü oynadığı, Sam Mendes’in yönettiği III. Richard, İstanbul Şehir Tiyatroları ortaklığında izleyiciyle buluştu.

Şef Gustavo Dudamel yönetiminde Venezüela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası konseri gerçekleşti.

JÜLİDE KARAHAN

SKYLIFE OCAK 2012

Hiç yorum yok: