8 Ocak 2012 Pazar

SANAT/HAYAT: La Fura dels Baus ve Berlin Filarmoni İstanbul'a geliyor

Katalan sokak sanatları ve gösteri topluluğu La Fura dels Baus, şu günlerde, İstanbul üzerine özel bir yapıt hazırlıyor. Bir diğer sürpriz gelişme ise eylül ayında gerçekleşecek Berlin Filarmoni Orkestrası konseri.

Bu yıl 40. yaşını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) birtakım özel etkinlik ve siparişleri var. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen basın toplantısında -İKSV'nin Emek Sineması ve Serkildoryan Kompleksi için proje hazırlamak istediğini kamuoyuna duyurduğu toplantı- en çok merak edilen şeylerden biriydi konu. Soru: "40. yılla ilgili ne gibi projeleriniz var?" Cevap: "Sizi biraz bekleteceğiz. 10 Ocak'ta bir toplantı daha yapıp detaylıca anlatacağız." O toplantı 17 Ocak Salı sabahı saat 10.00'da... Ama öncesinde...

Yapılacak özel etkinlikleri toplantıdan günler önce nereden öğrendiğimize gelince... Bizzat İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'ndan. Skylife Ocak sayısında detaylıca anlatmış Eczacıbaşı: "İKSV 40. yılını özel etkinliklerle kutlayacak. İlk İstanbul Festivali'nin başlangıcının yıldönümünde dünya prömiyeri yapılacak La Fura dels Baus gösterisi bunlardan biri... Katalan sokak sanatları ve gösteri topluluğu La Fura dels Baus, İKSV için İstanbul üzerine özel bir yapıt hazırlıyor. Bir diğer önemli etkinliğimiz eylül ayındaki Berlin Filarmoni Orkestrası'nın İKSV 40. Yıl Özel Konseri. Bu konserde Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni, başarılı solistlerimiz Efe ve Fora Baltacıgil'e eşlik edecek." Özel eser siparişleriyle ilgili sorunun cevabı ise şöyle: "Festivaller aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz ortak yapımlar ve verdiğimiz eser siparişleriyle çağdaş sanat üretimi için yeni olanaklar oluşturmayı ve dünya kültür-sanat birikimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Eser siparişlerini uzun vadede somut ve kalıcı bir etkisi olduğu için çok önemsiyoruz. İKSV'nin, 40. yılı için günümüzün önemli klasik müzik bestecileri Giya Kançeli ve Fazıl Say'a verdiği siparişler bu açılardan çok önemli. İstanbul Caz Festivali'nde de bu yıl ilk kez uluslararası alanda başarılı bir besteci/müzisyene, prömiyerine Türkiye'den sanatçıların da dâhil olacağı bir eser sipariş ediliyor."

***

2012, Geleneksel sanatların yılı

Son günlerde geleneksel sanatlar, bilhassa hat, epey kıymetlendi. İKSV bu konuda da boş durmuyor. Kurumun yeni vizyonunda hat, tezhip ve minyatür gibi geleneksel sanatların korunması, çağdaş bakış açısıyla yeniden yorumlanması, festival ve organizasyonlarda karşımıza daha çok çıkması gibi başlıklar var. Bülent Eczacıbaşı'nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmalar sonucunda İKSV için yeni bir vizyon belirledik ve misyonumuzu gözden geçirdik. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde geleneksel sanatları çalışma alanımıza almaya karar verdik. 2012 sonunda bir sempozyum düzenleyerek konuyu daha geniş bir çevreyle yeniden değerlendireceğiz."


Jülide Karahan

Zaman Pazar / 8 Ocak 2012

Hiç yorum yok: