1 Ocak 2012 Pazar

SANAT/HAYAT: Emrah Yücel'in Türkiye posterleri

Hollywood'da pek çok önemli işe, örneğin Avatar filminin afişi, imza atan tasarımcı Emrah Yücel'in epey sosyal bir projesi var. İsmi Türkiye Posterleri. 2012 Türkiye Turizm Tanıtım Kampanyası'nın parçası olan projenin alâmetifarikası, her bir çalışmanın www.turkiyeposterleri.com adresinden ücretsiz indirilmesi. Üstelik her boyutta.Posterleri indirdik diyelim... Ne yapacağız? Kartpostal, afiş, duvar panosu, magnet üstü, defter kaplaması... Aklımıza ne gelirse, canımız ne isterse. Hiçbir ticari amaç söz konusu değil. Projenin tek derdi; Türkiye'ye dair ikon algısı oluşturmak ve ülkemizin marka değerini artırmak. Web sitesindeki çağrı aşağı yukarı şöyle: "Türkiye... Evimiz! Bizler, topraklarımızdaki tüm güzelliklerin ve sonsuz zenginliklerin farkındayız. Bizi biz yapan tüm değerlerimizle gurur duyuyoruz. ... Öyleyse dedik, bilenler, bilmeyenlere anlatsın, Türkiye'nin marka değerini, Türk insanı yükseltsin."

Ücretsiz olmaları ciddi ama isabetli bir karar. Özellikle de ilk üç haftada 20 bin posterin indirildiği düşünüldüğünde... En çok tercih edilense 'Taksim'de Tramvay'. İstanbul'dan İzmir'e, Mardin'den Konya'ya, Şanlıurfa'dan Trabzon'a Türkiye'nin dört bir yanını temsil eden 34 poster var sitede. Her birini Emrah Yücel'in sahibi olduğu görsel çözüm ajansı Iconisus tasarlamış. Konular arasında; Alaçatı Rüzgâr Sörfü, Antalya ve Portakallar, Apollon Tapınağı, Aya Sofya Camii (öyle yazmışlar), Boğaz Köprüsü, Efes ve Celcus Kütüphanesi, Galata Kulesi, Göbekli Tepe, İstanbul ve Cruise Gemisi, İzmir Saat Kulesi, Kapadokya ve Balonlar, Kim Olursan Ol Gel-Konya, Likya Kaya Mezarı, Mavi Yolculuk, Nuh'un Gemisi ve Sümela Manastırı var. Her birinin nostaljik de bir havası... 50'li ve 60'lı yılların seyahat posterlerine benziyorlar. Hatta Türkiye'de grafik sanatının öncülerinden İhap Hulusi'nin işlerinden ilhamlılar. Tarzları fotografik değil, Art Deco. Nedir o? 20'li yıllarda Paris'te ortaya çıkan, sanayileşme ve gelişmeyi temsil eden stil. Türkiye Cumhuriyeti'nin de hem mimarî hem de grafik alanda benimsediği yegane üslup.

Son bir şey; aslında posta idaresi bu posterleri keşfedip pul yapabilir. Güzel de olur...

....

İNDİRMEK İÇİN... 34 farklı Türkiye posteri; küçük, orta ve büyük olmak üzere üç boyutta www.turkiyeposterleri.com adresinde beklemekte. Küçük boyut çevrimiçi paylaşım için uygun. Web sitesi, blog ya da Facebook profili için... Orta boyut, evdeki kişisel yazıcıdan A4 kâğıdına çıktı almak için düşünülmüş. Büyük boyut ise epey yüksek çözünürlüklü ve geniş mekânları süsleyebilecek özellikte. Onun çıktısını herhangi bir ozalitçiden almak gerek.

***

WARHOL YERİNE DALİ

20. yüzyılın sürrealist ressamlarından Salvador Dali'nin sanat tarihine bıraktığı mirasın 121 parçası Tophane-i Amire'de sergilenmekte ve epey ilgi görmekte. Serginin yaklaşık maliyeti 1 milyon lira, beklenen gelir ise 3 milyon... Fiyatlar önemli. Çünkü aslında İstanbul'a Salvador Dali değil, Andy Warhol sergisi gelecekti. Ama sigorta bedelleri öyle yüksek, öyle yüksekti ki... Bir başka bahara kaldı. İyi de oldu, Dali'yi dünya gözüyle bir kez daha gördük. Hâlâ görmeyenler varsa, son tarih 26 Şubat.

***

ANTAKYA KAÇ YAŞINDA?

Antakya'da herkes, 7 Temmuz 2013'te açılması planlanan Mozaik Müzesi'ni konuşuyor. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz'in aklında ise sadece müze yok. Hatta yok, yok... Valinin 2012 planlarından biri büyük bir sempozyum. Konusu: Antakya kaç yaşında? Vali dertli: "Ortalama 7.500 yıl diyoruz ama belediye başkanına göre 8.000. Bir başka uzmana göre ise 9000. Kafamız karışıyor. İşte bu yüzden bilim adamları ve arkeologları toplayıp bir komite oluşturalım diyoruz. Komite düşünsün, taşınsın, tartışsın... Antakya'nın yaşını bize bildirsin. Sonra da kutlayalım."

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN PAZAR/ 01.01.12

Hiç yorum yok: