15 Ocak 2012 Pazar

SANAT/HAYAT: Afife'ye bir mühendis, bir matematikçi lazım!

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, yıllık olağan çözüm arayışı toplantısını yaptı. "Jüri, 75 kişilik salonun altındaki oyunları takip etmiyor çünkü oyunları izlemeye yetişemiyor." konulu rutin açıklama tekrarlandı.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri sorunsuz bir yıl geçirmiyor. Ama özellikle son yıllarda getirilen en yoğun eleştiri; ödüllerin ödenekli ve belli başlı özel tiyatrolar arasında paylaştırıldığı, alternatif tiyatrolarınsa görmezden gelindiği üzerine... Bu görmezden gelme hali Afife Ödülleri'nin yönetmeliğinden kaynaklanıyor. Şuçlu madde şöyle: 'Ödüle aday olacak oyunların, tiyatro sezonu içinde en az 75 kişilik bir salonda en az 25 gösterim gerçekleştirmesi gerekmektedir.' Bu madde nedeniyle Afife jürisi alternatif tiyatroları değerlendirmiyor, alternatif tiyatrolar da Afife'yi saymıyor. Çift taraflı bir dağ dağa küsmüş durumu. Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu sorunun farkında. Ama aslında yıllardır farkında... Ve galiba her yıl bir toplantı, bir yemek, bir iyi niyet buluşması yapıyor bu konuda.

Bu yılki geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Afife Tiyatro Ödülleri Seçici Kurul Başkanı Tijen Par, Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen ve Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa kimi gazeteci ve yazarları aldı karşısına. Söze Başağa başladı: "16. yıla birçok değişiklik yaparak girdik. Ama önce tesbitlerimiz: Bir, ilk 15 yıl gayet başarılıydı. İki, ama aynı uygulamalarla aynı başarıyı sürdüremeyeceğimizi biliyoruz. Üç, kalıcı olması için uygulamaları kurumsallaştırmalıyız. Dört, değişiklikler tiyatromuzdaki gelişmelere koşut olacak. ... Eleştirileri önemsiyoruz ama kimsenin şevkimizi kırmasına izin verecek değiliz. Bütün ödüllerdeki gibi Afife'nin tercihleri de öznel ama uzaya roket atmıyoruz sonuçta, anlatamayacağımız bir şey yok. Süreç şeffaf."

Zarif ama büyük gürültü

Açıklamanın ardından zarif ama büyük bir gürültü koptu: "Pardon da değişiklikleri anlayamadık"tan "Komediyi dram diye, başrolü yardımcı oyuncu diye değerlendirmiş bir jürinin yararına inanmıyoruz"a, "Jüri oyunları izlemiyor"dan "Kaldırılan bir oyununa ödül verilmesinin nasıl açıklanacağına..." Haklı olarak. Ama çözüm de kolay görünmüyor. Çünkü jürinin her yıl sahnelenen 250-300 yeni oyunu izlemesi mümkün değil. 75 kişilik salon kısıtlanmasının sebebi de bu! Yelpazeyi daraltabilmek... Uzatmayalım; her yıl olduğu gibi, bu yıl da bir değişiklik yok. Peki, bir türlü gelmeyen sonraki yıl için ne yapılabilir? Jürinin genişletilip daha çok oyun izlenmesi, koşulları daha çok oyun izlemeye müsait ek üyelerin önereceği oyunların dikkate alınması, seçici kurulun oyunları bölüşüp izlemesi, 75 kişilik salon kısıtlamasının 50'ye düşürülmesi öneriler arasında. Ama bunları "Hemen olmaz, iyice oturmuş bir plan lazım" gibi cümleler izledi. Seneye yapılacak toplantıya bankacı, tiyatrocu ve gazetecilerin yanı sıra matematikçi ve mühendisler dahil olursa herkesin içine sinen bir plan önerilir belki.

Ya değişiklikler...

Yapılan değişikliklere gelince; hem seçici hem de oylama kurulunun yapısı değiştirilmiş. Seçici kurul üyelerinin görev süresi 5 yıldan 3 yıla indirilirken sayısı 7'den 11'e çıkarılmış. Seçici kurulun izlemek zorunda olduğu en az oyun sayısı 30 olarak belirlenmiş. Oylama kurulu üyelerinin görev süresi 5 yıldan 3 yıla indirilirken sayısı 16'dan 20'ye çıkarılmış. Ayrıca Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü, Genç Kuşak En Başarılı Sanatçı Ödülü olarak değiştirilmiş ve ödül, ana kategoriler arasına taşınmış. Bir de ödül töreni Lütfi Kırdar'da değil, Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacakmış. Tarihi de 30 Nisan.


Jülide Karahan

Zaman Pazar 15.02.2012

Hiç yorum yok: