16 Ekim 2011 Pazar

Az daha sazan gibi atlıyorduk!

Bir yayınevi kusur işleyebilir, bir akademisyen herhangi bir araştırmayı tek başına yapmak isteyebilir, başka bir yayınevi değerli bir eser üzerinde tekel oluşturmanın hayalini kurabilir... Hepsi ve hiçbiri olabilir. Biz bir kez daha öğrendik. Neyi? Dolaylı-dolaysız hırsızlık ve intihal ne kadar tehlikeliyse; ilk duyduğuna sazan gibi atlamanın da bir o kadar tehlikeli olduğunu...

Her şey 11 Ağustos 2011 tarihli bir maille başladı. Mail, Yapı Kredi Yayınları'nın (YKY) eski halkla ilişkiler neferinden geliyordu ve şöyle diyordu: "Nurettin Gemici'nin kaleme aldığı bir yazı var ortalarda. YKY'nin yaptığı Seyahatname'den aşırılıp Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan bir kitap söz konusu." Altında da İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurettin Gemici'nin upuzun metni: "Muhterem Efendim, geçenlerde bir akademisyen dostumun haber vermesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin IX. cildinin çakma bir adla korsanvari yapılan neşrinden haberim oldu. Adı geçen yayın (?) Ekim 2010 yılında Yeditepe Yayınları'ndan 'Evliya Çelebi Seyahatnamesi-Hac Kitabı' ismiyle neşredilmiştir. Evliya Çelebi'nin hac, Mekke ve Medine başbayii! olmam hasebiyle adı geçen müsveddat kabilinden karalamayla uzaktan yakından hiçbir ilgim yoktur. ... Tamamen özensiz, rastgele, istenilen veya çok bilinen kelimelerin sadeleştirildiği; bulunamayan, ihtisas gerektiren kelime ve kavramları aynen veya hatalı zapt eden kitch modern bir korsanlık. ... Kaliteli yayıncılık anlayışına sahip olduğu iddiasında olan Yeditepe Yayınları için tam anlamıyla rezalet, kalitesiz ve seviyesi düşük, pespaye bir çalışma olmuştur. İnşallah destursuz bağa giren bu iki terken hatunlara bir cevabımız olacaktır. Aslında burada bu rezaleti işleyen iki zavallıdan çok bunu azmettiren kimse(leri) bulmak gerekiyor. ... Selam ve saygılarımla... Nurettin Gemici."

Mailden üç beş gün sonra Yapı Kredi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş'la karşılaştık. Şaka yollu "Ne o, haber ilginizi çekmedi galiba..." diye sordu. Biz, "İlk görüşü sizden alalım..." deyince de, "Yok, biz hiç bulaşmayalım, Yeditepe'yle, Gemici'yle halledersiniz..." oldu cevabı. Gemici'nin ortalarda dolaştığı iddia edilen metnini internet ortamında bulamayınca konunun üzerine düşmedik, hatta unuttuk gittik.

Sonra, geçen hafta bir gün (7 Ekim) www.yazarcemiyeti.org isimli taze ve güzel bir oluşumda aynı isim ve konu çıktı karşımıza; 'Yiğit düştüğü yerden kalkabilecek mi?' başlığıyla... Başlığın altında "Asiye Yılmaz Yıldırım ve Zeynep Süslü Bektaş 'Evliya Çelebi Seyahatnamesi-Hac Kitabı'nı piyasaya sürdü. Ancak Yeditepe Yayınevi'nin bastığı bu kitabın aslında YKY'nin çıkardığı Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden 'tamamen olmasa da çoğunlukla kopyalanıp yapıştırılan' bir eser olduğu ortaya çıktı." spotu. Onun altında da Nurettin Gemici'nin 'Muhterem Efendim'le başlayan metnindeki açıklamalarının bir benzeri. Gemici'nin ağzından bir farkla: "Seyahatname'nin hac bölümünü İslami eserlerle karşılaştırarak Türkçe hazırlamak gibi bir düşüncem vardı."

Durumun aslını astarını öğrenmek için Yeditepe Yayınları'nı ve kitabı hazırlayanları aramak -artık- şarttı. Kitabın Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karagüllüoğlu, söylentileri duyduğunu ancak kendilerini ne YKY'nin ne de Gemici'nin aradığını söyledi ve ekledi: "Bir kusur işlemişsek ararlar, durumu paylaşırlar, gerekirse dava açarlar... Hatamız varsa da özür diler, gerekeni yaparız. Evliya Çelebi tekeli kırılacak diye endişeleniyorlarsa orası ayrı ama öyle bir şey de yok zannımca. Çünkü Frankfurt Kitap Fuarı'nda Raşit Bey'le karşılaştık, bizzat sorduk. Dedi ki: "Söylentilerin bizimle ilgisi yok. Ayrıca bir sorunumuz da... " Allah Allah... Ortada bir mail ve "Neden haberi yapmıyorsunuz?" sorusu var...

İntihalci eser sahibine teşekkür eder mi?

Öte yandan kitabı yayına hazırlayanlardan Asiye Yılmaz Yıldırım şaşkın: "Öyle şey olur mu? Biz kitabın başında Yapı Kredi Yayınları'ndan faydalandığımızı belirttik, ilgili isimlere teşekkür ettik." Hakikaten öyle. Aynen şöyle: "... Dipnotlar kısmen aşağıda bahsedeceğimiz bir nevi transkribe metin olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Mart 2005, YKY neşrinden, Derviş Mehmet Zıllî neşrinden ve çeşitli sözlüklerden yararlanılarak ilave edilmiştir. ... Elinizdeki metni sadeleştirme çabamız yolunda yardım aldığımız muhakkak ki birçok eser, kaynak ve kişiler oldu. Bunların başında, proje yöneticiliğini merhum İ. Gündağ Kayaoğlu'nun yaptığı, Seyit Ali Kahraman ve Prof. Dr. Robert Donkoff, merhum Yücel Dağlı tarafından hazırlanan ve önemli bir emeğin hâsılı 10 ciltlik Evliya Çelebi Seyahatnamesi adlı eser gelmektedir. ..."

Yeditepe Yayınları kusur işleyebilir, Nurettin Gemici Seyahatname'nin hac bölümünü hazırlamak isteyebilir, Yapı Kredi Yayınları'nın niyeti Evliya Çelebi konusunda tekel oluşturmak olabilir... Hepsi ve hiçbiri olabilir. Biz bir kez daha öğrendik. Neyi? Hırsızlık ve intihal ne kadar tehlikeliyse; ilk duyduğuna sazan gibi atlamak da bir o kadar tehlikeli. Bunu.

***

Sazan değil, lüfer...

Ama şimdi konumuz sazan değil, lüfer. Dün İstanbul'un ilk Lüfer Bayramı kutlandı. 'İstanbul Lüfer'e Hasret Kalmasın' kampanyasının devamı olan bayram, halkı 20 cm'nin altında balık satan müesseseleri 174 No'lu Tarım Bakanlığı Alo Gıda Hattı'na şikâyette bulunmaya davet etti. Fikir Sahibi Damaklar Kurucusu Defne Koryürek'e göre bu boyut 24 cm olmalı. Bakalım... İstanbul'un Lüfer Bayramı, bundan böyle her yıl ekim ayının üçüncü cumartesi günü kutlanacak. Darısı uskumru, erguvan ve fıstık çamlarının başına...

***

'Feraceli Kadınlar' ilk kez satışta

Osman Hamdi Bey'in 1904 tarihli 'Feraceli Kadınlar'ı 27 Kasım'da ilk kez satışta. Eser, Antik AŞ'nin Swissotel the Bosphorus'ta gerçekleşecek 270. Müzayede'sinde satışa sunulacak. Aynı müzayedede Şeker Ahmet Paşa'nın 1906 tarihli 'Sonbahar'da Orman' ve Hoca Ali Rıza'nın 'Göl Evi' isimli eserleri de yer alıyor.


Jülide Karahan

Zaman Pazar / 16.10.11

..

Hiç yorum yok: