4 Ekim 2011 Salı

Kapılar açıldı, buyurun gezin!

Önemli ve tarihî binaların kapıları sımsıkı kapalıdır normalde. Çalsanız açılmaz, açılsa da içeriye girip gezme imkânı olmaz. Ama şimdi, şu anda, yılda bir defa, 9 Ekim'e kadar, böyle bir imkân var! Arkitera Mimarlık Merkezi'nin bu yıl 2. kez düzenlediği Açık Kapı Mimarlık Festivali'ne dâhil olun, normal şartlarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan tarihî ve mimarî yapıları gezin!


Hava güzeldir, vakit vardır, bayramdır, seyrandır ya da cumartesi pazardır. Her zamanki gibi bir yerden bir yere gidiyorsunuzdur, ama telaşsızsınızdır bu defa; bakınırsınız etrafa. Karşınızda bir bina... Belli ki eski, belli ki önemli. Koskocaman bir merak aldı mı şimdi sizi! İçerisi nasıldır acaba, tavanlardaki işlemeler nicedir, merdivenler döne döne mi çıkıyordur yukarı, yoksa... Dahası neler yaşanmıştır içeride, kimlere yuva olmuştur odaları, kimleri uğurlamıştır kapıları? Böyle zamanlarda gözünüz kapıdadır. İncelersiniz. Küçük, büyük, kanatlı, kanatsız, kim geldi pencereli, tepe pencereli, bezemeli, markizli, pervazlı, saçaklı, tokmaklı, hatta çıngıraklı... Olabilir o kapı. Ama yetmez verdiği ipuçları. Kapalıdır, çalsanız açılmaz, açılsa da içeriye girip gezme imkânı olmaz. Şimdi, şu anda, yılda bir defa, 9 Ekim'e kadar, böyle bir imkân var!

Vakt-i zamanında içinizde ufak da olsa bir merak biriktirdiyseniz üşenmeyin. Hemen, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin bu yıl 2. kez düzenlediği Açık Kapı Mimarlık Festivali'ne dâhil olun. Olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan tarihî ve mimarî öneme sahip bina ve mekânları ziyaret etmenin keyfini sürün! Kapısı açılan yapılar arasında Heybeliada Ruhban Okulu, Yenikapı Mevlevihanesi, Marmaray Kazıları, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Huber Köşkü, Bab-ı Ali Osmanlı Arşivleri Binası, Beylikdüzü Anten Kulesi, Cumhurbaşkanlığı Yazlık Köşkü, Doğan Apartmanı, Kuleli Askerî Lisesi ve Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu var. Tam sayı 47.

Gelecek yıl ankara'ya da taşınıyor

Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, gezilebilecek bina sayısının önümüzdeki yıl 100'e çıkacağını söylüyor ve ekliyor: "Bir dahaki seneye Serbest Mimarlar Derneği ile yapacağımız işbirliği kapsamında Ankara'da da 100 binanın mevcut gezi kapsamına alınmasını planlıyoruz. Bu yıl binaları Bülent Tanju, Murat Germen, Ömer Kanıpak ve Korhan Gümüş'ten oluşan 5 kişilik bir Değerlendirme Kurulu'yla belirledik. Amacımız, içine hemen hiç girilemeyen mekânların kapısını halka açmak. Listemizde sinagoglar, kiliseler ve konsolosluklar gibi izin alınması çok zor olan yapılar da var."

Festival; tarihî ya da yakın tarihte inşa edilmiş, ziyaret için özel izin alınması gereken bina ve mekânların yanı sıra Türkiye'nin önemli mimarlık ofislerine de geziler düzenliyor. Niyet, mimarlık pratiğinin İstanbul'daki ofislerde ne şekilde işlediğini anlatmak. Genel olarak mimarî bilinç oluşturmak, kentin kültürel ve mimarî dokusunu yakından tanıma imkânı sunmak. Bu imkânı/fırsatı kaçırmayın!

VitrA'nın desteğiyle 9 Ekim'e kadar sürecek Açık Kapı Mimarlık Festivali'ne katılmak ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.acikkapi.gen.tr adresini ziyaret edebilir.

Jülide Karahan

Zaman Kültür sanat / 04.10.2011

..

Hiç yorum yok: