2 Ekim 2011 Pazar

SANAT/HAYAT: Kültür Merkezi gitti, yerine Zara geliyor

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin büyük bölümü, iki galerisiyle birlikte, kapısına kilit vurduğunda işkillenmiştik aslında. Genel Müdür Tülay Güngen, "Binanın bir bölümü satıldı ama taşınma yok.Daha çağdaş salonları olan bir yapıya dönüşeceğiz." deyince rahat bir nefes almıştık. Meğer o daha çağdaş salonlarda kıyafetler sergilenecekmiş bundan sonra. Hem de ZARA etiketli...

Bahar başıydı. İstiklal Caddesi'nin gözdesi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi ve Sermet Çifter Salonu kapı duvardı. "Neler oluyor burada?" diye sormuştuk güvenlik görevlisine. "Bitti işte!" demiş ve eklemişti: "Bilmiyor musunuz, galeri kapandı tamamen. Binanın bu tarafını boşalttık, tadilat var. Bu da galiba son sergi..." Serginin ismi nispeten manidar: 'Sessizlik Bozulmasın Diye Çiçekler Kokularını Salmadı'.

Bu üzüntülü günden kısa bir süre önce Zaman Pazar'dan Murat Tokay'a verdiği röportajda "Kurum olarak küçülmemiz söz konusu değil. Sergi salonlarının da bulunduğu binamızda tadilat yapılacak, biz yerimizde kalıyoruz. Binanın bir bölümü satıldı ama taşınma yok. Daha çağdaş salonları olan bir yapıya dönüşeceğiz." demişti Tülay Güngen -Yapı Kredi Kültür Sanat'ın başındaki isim-. Rahat ve derin bir nefes almış, beklemeye başlamıştık. Meğer o daha çağdaş salonlarda kıyafetler sergilenecekmiş bundan sonra. Hem de Zara etiketli... İnanılır gibi değil. Evet, kültür merkezinin yerine ZARA Mağazası açılıyor yakında. Sevinen olacaktır elbette buna... Ama güvenlik görevlileri gayet üzgün.

***

Ordu'da konuşan kitaplar

Geçtiğimiz çarşamba, Hayrünnisa Gül'ün deyişiyle Ordu için sonbaharın çok güzel günlerinden biriydi. Hava hem ışıl ışıl güneşli hem de püfür püfür rüzgârlı. Gün, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nin önünde az bir kalabalık ve bolca neşeyle başladı. Okuma bilincini geliştirmek ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Hayrünnisa Hanım'ın himayelerinde bundan 4 yıl önce başlayan Konuşan Kitap Şenliği Ordu'daydı bu defa. İstanbul, Kayseri ve Urfa'nın ardından...

Kim var kim yoksa -yazar, çizer, entelektüel- 1.200 öğrenci ve 200 öğretmenle buluşmak için hazır ve nazırdı. Rıdvan Dilmen, Salih Memecan, Mario Levi, İpek ve Oral Çalışlar gibi isimler öğrencilerle buluştu ve seçtikleri parçaları onlara okudu. Herkes çok mutlu oldu. Aralarında Nazlı Eray, İhsan Deniz, Ömer Erdem, Gonca Özmen, Kemal Varol, Haydar Ergülen ve Enver Ercan gibi edebiyatçıların bulunduğu grup ise biraz mahzundu çünkü hiçbir etkinlikte adları geçmiyordu. "Biz niye geldik ki?" gibi hafif bir sitem rüzgârı estiyse de Ordu'yu daha yakından tanımış oldular sonuçta.

Konukları karşılayan Ordu Valisi Orhan Düzgün ne güzel anlatmıştı: "Dünyadaki her 4 fındıktan 3'ü Türkiye'den, biri Ordu'dan. Fındığın ardından bal, yayla turizmi ve golf sahaları da geliyor..." Valinin lafını balla kesmiş ve sormuştu Ömer Erdem: "En son ne zaman Ordu'daki bir kitapçıdan kitap satın aldınız?" Vali tabii ki elini kolunu sallaya sallaya alışverişe çıkamıyordu ama en son 2 ay önce Ankara'da kitapçılara gitmiş ve bir miktar kitap almıştı. En son okuduğu kitap mı? Sema Maraşlı'nın "Eşimin Eşi Yok"u.

Konuşan Kitap Şenliği'nin asıl yıldızı Durugöl İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Şefika Güney ise Namık Kemal'in 'İntibah'ını okumuştu en son. Bir yılda 285 kitap okuyarak rekor kıran ve rakamın açıklanması ile ödül töreni arasındaki zaman diliminde buna bir 100 kitap daha ekleyen Güney, ödülünü Gül'ün elinden alırken "Kitap okurken odaklanıyor, başka bir şey düşünemiyorum." demiş ve eklemişti: "Kitaplar beni tamamen içine alıyor." Kitaplar, bir sonraki Konuşan Kitap Şenliği'ni tamamen içine alabilir inşallah!

***

Yüzyıllardır kapalı duran kapılar açılırsa...

İstanbul'da, olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan tarihi ve mimari bakımdan önemli yapıların kapıları açılırsa... Mesela; Yenikapı Marmaray Kazıları, Avusturya Başkonsolosluğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Huber Köşkü, Bab-ı Ali Osmanlı Arşiv Binası, Cumhurbaşkanlığı Yazlık Köşkü, Fener Rum Patrikhanesi, Heybeliada Ruhban Okulu ve Doğan Apartmanı'nınki... Gitmez misiniz? Gitmek isterseniz www.acikkapi.gen.tr adresini ziyaret edip randevu alabilirsiniz. 1-9 Ekim tarihleri arasında, Açık Kapı Mimarlık Festivali'nin ikincisi kapsamında... j.karahan@zaman.com.tr

JÜLİDE KARAHAN

02.10.2011 / ZAMAN PAZAR

...

Hiç yorum yok: