23 Temmuz 2012 Pazartesi

Anadolu bienalleri birleşebilir mi?

 
Sinop, Çanakkale ve Mardin'de bienal hazırlıkları başladı. Açılışlara az bir vaktin kaldığı şu günlerde Anadolu bienallerine sorduk: Birleşmeyi, birbirlerinden destek almayı, ortak bir manifesto yayınlamayı ya da büyük turlar düzenlemeyi düşünürler mi?
 
Sinop, Mardin, Çanakkale ve Antakya bienalleri şimdiye kadar bir işbirliğine gidebilmiş değil. Ama ayrı ayrı konuştuğumuzda neredeyse her biri buna sıcak bakıyor. En azından; maddi değilse de fikirsel anlamda...
Önce bienallerimizi hatırlayalım... İlk Anadolu bienali Prof. Melih Görgün'ün memleketinde bir şeyler yapmaya karar vermesiyle başlayan Sinopale. Bu yıl dördüncüsü 14 Ağustos'ta başlayacak bienalin üst başlığı 'Gölgenin Bilgeliği: Bozulmuş Bilgi Çağında Sanat'. Mekânları arasında tarihi Sinop Cezaevi, Lonca Kapısı, tarihi Tekel Binası, Pervane Medresesi, Sinop Müzesi ve Eski Buzhane Binası bulunan etkinliğin son tarihi 12 Eylül. Bu yıl 3. kez düzenlenecek Çanakkale Bienali'nin mekânları ise Çanakkale Eski Otogarı, Eski Kilise ve Korfmann Kütüphanesi. Çanakkale Belediyesi himayesinde Beral Madra, Fırat Arapoğlu, Fatih Balcı ve Seyhan Boztepe küratörlüğünde düzenlenecek bienalin üst başlığı 'Kurgular ve Karşı Duruşlar', tarihleri ise 28 Eylül-3 Kasım. İki yıl önce 'AbbaraKadabra' üst başlığıyla ilki gerçekleşen Mardin Bienali'nin ikincisi 21 Eylül'de başlıyor. 21 Ekim'e dek sürecek etkinliğin küratörlüğünü Paolo Colombo ve Lora Sarıaslan üstleniyor. Pek çok önemli sanatçının katılacağı bienalin mekânları arasında berberler, açık hava sinemaları ve çay bahçeleri bulunuyor. Art arda gerçekleşecek bu üç bienalin ve bu yıl düzenlenemeyen Antakya Bienali'nin yetkililerine bir işbirliği düşünüp düşünmediklerini sorduk.


Beral Madra (Çanakkale ve Sinop Bienali ekibinden)

Biz bir işbirliği için girişimlerde bulunduk. Çanakkale ve Sinop çok olumlu baktı ama mesela Mardin Bienali ekibi böyle bir şeye hiç yanaşmadı. İstanbul'da ortak bir basın toplantısı yapalım ve yerel bienallerin önemini birlikte anlatalım dedik. Ama Mardin Bienali ekibi tek bir bülten geçmeye bile yanaşmadı. Antakya zaten şu sıralar karışık, bienali iptal etti. Geriye bir tek Sinop ve Çanakkale kaldı. Onların da biri 14 Ağustos'ta biri 28 Eylül'de başlıyor. Arada çok zaman var. Çok da uzaklar. Yani bu yıl için bir ortaklık pek mümkün değil. Bir dahaki sefere artık.

Fatih Balcı (Çanakkale Bienali küratörü)

Bienaller arasında bölgesel ve organik bir bağ kurulsa çok iyi olur ama bunlar birbirinden bağımsız kaynaklara bağlı etkinlikler. Kendi bölgesel ve yerel koşulları içinde var oluyorlar. Meseleleri çok farklı. Hepsinin problemli yanları var. Örneğin Mardin şehirle ilişki kuramıyor. Sinop şehirle iç içe. Çanakkale ikisinin arasında. Sonra kiminin parası var, kiminin yok. Mardin'de valilik, Çanakkale'de belediye destekliyor; Sinop'ta ise her şey halkın desteğiyle yapılıyor. Aslında ilişki, o olmuyorsa haberleşme içinde bulunmaları daha verimli olmalarını sağlayacak ama...

Melih Görgün (Sinop Bienali ekibinden)

Biz, Sinopale olarak, işbirliğine çok sıcak bakıyoruz. Bir toplantı yapalım ve nasıl bir işbirliği geliştirebiliriz diye konuşalım, çok isterdik, ama kimse yanaşmadı. Herkes en iyisini yapmak istiyor mutlaka ama bu iş eserleri yan yana dizip duyuru yapmakla bitmiyor. Biz bütün Sinop olarak işbirliği içindeyiz. Biri yoğurt getiriyor biri yumurta; derdimiz şık olsun, popüler olsun, dünyada duyulsun değil. Derdimiz; bilgi, tecrübe ve sanat Sinop'la, Sinoplularla buluşsun. İşbirliği konusunda kimse kimseye para aktarmaz. Biz şehir merkezinde yapıyoruz ve ilçe belediyelerinden bile destek almıyoruz, alamıyoruz. Her şehir kendi tanıtımının peşinde. İşbirliği ancak fikirsel ve bilgi kaynakları açısından olur.

Arzu Yayıntaş (Bir önceki Antakya Bienali küratörü)

Biz bu sene bienal yapmıyoruz. Onun yerine bir festival hazırlıyoruz; daha üretime yönelik. Antakya ve civar sanatçılar eylülde bir araya gelecek. Bir daha bienal olmayacak diyemem ama bakalım... İşbirliğine dönersek; maddi açıdan bir şey olmaz. Çünkü herkes enerjisini görünürlüğü artıran şeylere vermek ister. Biz mesela Mardin'le komşuyduk ama hiçbir işbirliğimiz olmadı. Çünkü farklı şehirlerin farklı gereksinimleri var. Ama ortak bir tur iyi bir fikir olabilir. Bienal açılışları yakın tarihlerde yapılır ve gruplar halinde birinden diğerine geçilir. Aynı şekilde yurtdışından gelen konuk ve konuşmacılar da paylaşılabilir. Ortak sergi projeleri de düşünülebilir.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN GAZETESİ 23 TEMMUZ 2012
 

Hiç yorum yok: