14 Temmuz 2012 Cumartesi

SARAYDAN KIZ KAÇTI!



Saraydan Kız Kaçırma Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin simgesi haline geldi. İlk yıl 3, ikinci yıl 5; bu yıl yine 3 temsille karşımıza çıkan Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımı 3 perdelik operanın kadrosu o kadar kalabalık ki… Yılın herhangi bir zamanında herhangi bir mekânda izlenmesi olası değil. Olası olsa bile eseri, konusunun geçtiği Topkapı Sarayı'nda izlemenin tadı bir başka. W. A. Mozart'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun parlak dönemlerinde geçirdiği hikâye, Osmanlı kültürünün hoşgörüsünü anlatması bakımından manidar. Daha önce kaçıranlar ve seneye bırakmak istemeyenler için tarih 9, 10, 11 Temmuz; saat 21.00.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank'ın katkılarıyla bu yıl 3.’sü düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7 – 19 Temmuz tarihleri arasında 5 opera prodüksiyonu ve 1 gala konseriyle karşımızda. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara'nın Sanat Yönetmenliğinde gerçekleşen festivalin sloganı “7'den 70'e Opera”. Niyeti; opera sanatını kapalı mekânların sınırlarından çıkarıp şehirle buluşturmak. Bu buluşmanın mekânları; Topkapı Sarayı, Aya İrini, Süreyya Operası, Haliç Kongre Merkezi ve Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi.

MOZART’IN İKİ ESERİ

Festivalde W.A.Mozart'ın iki operası yer alıyor. Biri Saraydan Kız Kaçırma, diğeri Don Giovanni. Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Yekta Kara rejisiyle sahnelenen Don Giovanni’nin temsil tarihi 7 Temmuz, yeri Haliç Kongre Merkezi. Festivalin merakla beklenen yapımı ise besteci Okan Demiriş imzalı IV. Murat Operası. Osmanlı padişahları arasında en korkusuz, en güçlü ve bir o kadar da eğitimli ve ince ruhlu Sultan Dördüncü Murat'ın trajik hayatının anlatıldığı eser, İzmir Devlet Opera ve Balesi yapımı. Festivalde bir başka Osmanlı Sultanı’nın hikâyesi daha var: Bayezid. Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'in Timur Han'la savaşını konu edinen eser İtalyan besteci Antonio Vivaldi'nin anlatısını Süreyya Operası’na getiriyor. Son olarak da… Besteci Selman Ada'nın Halit Ziya Uşaklıgil'in ünlü romanından esinle bestelediği Aşk-ı Memnu Operası… 7’den 70’e herkes için; biri mutlaka sizin için!

JÜLİDE KARAHAN

SKYLİFE / TEMMUZ 2012 

..

Hiç yorum yok: