20 Aralık 2011 Salı

“ACABA YAPABİLECEK MİYİM?”


Başrollerini Meltem Cumbul ve Timuçin Esen’in paylaştığı Tolga Örnek’in yeni filmi Labirent’in çekimleri Mardin, İstanbul ve Frankfurt’ta gerçekleşti. 23 Aralık’ta vizyona girecek filmin Reyhan’ını Meltem Cumbul anlattı.



“Filmde canlandırdığım Reyhan deneyimli bir istihbaratçı, Türk sinemasında çok fazla işlenmemiş bir kadın karakter. Genelde aksiyon filmlerinde kadın karakterler ya arabada oturup bekler ve bütün işleri erkekler yapar ya da belirli bir duygusal alana hizmet edip, onu temsil eder. Reyhan’ın senaryo içinde birebir aktif durumda olması, son derece sert bir işin içinde yer alırken bile çocuğu ile olan ilişkisinde duygusal tarafını gösterebilmesi; benim için bütün bir hal teşkil etti. Labirent’in senaryosunu ilk okuduğumda Reyhan karakteri beni çok etkiledi. Onu canlandırmayı, ona hayat vermeyi çok istedim…” gibi uzun bir girizgah yapan Cumbul; hazırlıklar sırasında hep kendinden yola çıkmış. “Alt kişilik çalışmalarında özellikle savaşçı ve objektif tarafım çok işime yaradı. Reyhan; çözüme çok çabuk gidebilen, yılmayan, dirayetli, sorgulayan ve çabuk karar veren bir kadın. Benim de özellikle iş hayatındaki tavrım böyle tanımlanabilir.” diyen Cumbul’a göre Reyhan, yüksek empatisi ile karşısındakini anlamaya çalışan ama bir taraftan da kendi bakış açısından vazgeçmeyen biri, oldukça idealist.

Bir anne olarak böylesi tehlikeli bir mesleğe sahip olmanın Reyhan üzerinde nasıl bir baskı ve çelişki oluşturduğunu da vurgulamak istediğini söyleyen Cumbul’u en çok etkileyen şeylerden biri ise onun ağzından şöyle: “Her an ölebilirsiniz ve çocuğunuzu bu dünyada bir başına bırakabilir, onun büyümesini göremeyebilirsiniz. Böyle bir ruh halinin bir kadının hayatını nasıl derinden etkilediğini anlatmaya çalıştım. Reyhan’ın, içinde bulunduğu sistemin yozlaşmış yapısına rağmen hala masumiyetini koruması, mesleğine hala büyük bir tutkuyla bağlı olması, hayata umutla bakmaktan vazgeçmemesi de karakterin psikolojisi açısından çok önem verdiğim konulardı. Tolga (Örnek) filmin senaryosunu gerçekten çok güzel yazmış. Bence bir erkeğin, kadın karakteri bu kadar önemsemesi ve kapsamlı yazması çok önemli…”
Filme hazırlanırken epey zorlandığını söyleyen Cumbul, ilk gün “Acaba yapabilecek miyim?” diye düşündüğünü itiraf ediyor ve ekliyor: “Labirent fiziksel anlamda beni çok zorlayan bir film oldu. Çekimler Mardin’de başladı ve 47 derecenin altında 12 saat boyunca neredeyse hiç durmadan merdiven inip çıktık. Filme hazırlanırken pilates yaptım ama Timuçin (Esen) kadar öngörülü olamamışım, o çok daha uzun bir hazırlık dönemi geçirdi; 2 ay boyunca her gün filmle ilgili toplantılardan sonra Zincirlikuyu’dan Taksim’e kadar yürüdü. Çekimler 9 hafta sürdü. Aksiyon olması, patlamalar, çatışmalar, bütün bunların düzenlenmesi, mekânlara göre ayarlamalar, ön hazırlıklar… Özellikle İstanbul’da çok kalabalık mekânlarda çekim yapmanın bütün zorluklarını yaşadık. Mesela bir takip sahnemiz var Beyoğlu’nda başlayıp Kartal’da bitiyor.”

***

TİMUÇİN ESEN’DEN…

“Benim bu işle alakalı en sevdiğim süreç esasında hazırlanma kısmı. Hazırlanma, düşünme, o dünyanın içine girip kendini o role hazırlama ve bilgilenme. Dolayısıyla okumak… Bu filmde de öyle oldu. Filmden önce oldukça uzun bir hazırlanma süreci geçirdik. Konuştuk, tartıştık, sorular sorduk, cevaplar verdik. Fiziksel açıdan da bir oyuncudan çok şeyler bekleyen bir film olduğu için, kendimi zorlu ve uzun sürecek bu çekim aşamasına hazırlamaya çalıştım.”

***

TOLGA ÖRNEK’TEN…

“Bizde bir şey olduğu zaman Batı buna her zaman bir istatistik olarak bakıyor. Benim aslında filmi yazma sebebim HSBC ve İngiliz Konsolosluğu patlamalarından sonra çıkan yabancı kitaplarda bu eylemlere yer verilmemesi. New York, Londra, İspanya, Bali… Hepsi var, biz yokuz… Aslında hem Batı hem de Doğu için çok kritik bir konumdayız. Bu arada kalmışlığı, sıkışmışlığı anlatmak istedik… Ama insan hikâyelerine indirgeyerek…”

***

TÜRK-ALMAN YAPIMI

Timuçin Esen ve Meltem Cumbul yanı sıra Sarp Akkaya, Rıza Kocaoğlu, Umut Kurt, Melike Güner, Ozan Bilen, Erdal Küçükkömürcü, Cem Bender, Aslıhan Gürbüz ve Altan Gördüm gibi önemli oyuncuların rol aldığı Labirent; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eurimages ve HessenInvest Film Komisyonu (Almanya) tarafından destekleniyor.

***

7 YIL SONRA
Labirent, 7 yıldır Türkiye’de film çekmeyen ve en son Gönül Yarası adlı filmde birlikte rol alan Timuçin Esen ve Meltem Cumbul’u bir kez daha buluşturdu. Esen ve Cumbul; mesleklerinin gölgesinde, incelikli bir ilişki yaşayan iki deneyimli istihbaratçı olarak izleyici karşısına çıkıyor.


***

MELTEM CUMBUL

1970 İzmir doğumlu Meltem Cumbul, Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden 1991’de mezun oldu. Önce Londra’ya giden, ardından bir süre sunuculuk yapan Cumbul’un ilk sinema filmi Bir Sonbahar Hikâyesi’ydi. Barış Pirhasan’ın yönettiği Usta Beni Öldürsene, Ziya Öztan’ın yönettiği Abdülhamit Düşerken ve Fatih Akın’ın yönettiği Duvara Karşı gibi filmlerde rol alan Cumbul, 2005’te usta oyuncu Şener Şen ve ve Timuçin Esen’le birlikte Gönül Yarası isimli filmde kamera karşısına geçti.


JÜLİDE KARAHAN

ANADOLUJET / ARALIK 2011

Hiç yorum yok: