17 Aralık 2011 Cumartesi

Antakya mozaikleri müzeden önce sanal âlemde

Antakya'da herkes, 7 Temmuz 2013'te bitecek Mozaik Müzesi'ni konuşuyor. Tarih bu. Validen rehbere tüm yetkililer aynı rakamları telaffuz ediyor. İnşaatı çoktan başlayan, hatta iki kat çıkan müze 52 dönüm üzerine yerleşecek, 38,5 dönüm kapalı alana sahip olacak ve içinde 5000 metrekare mozaik sergilenecek. Bu ne demek? Hatay Valisi Celalettin Lekesiz anlatsın: "Aslında dünyanın bir numaralı mozaik müzesi Antakya'da. Ama mevcut müzede sergilenenler elimizdeki hazinenin çok azı. Orada sadece 960 metrekare mozaik sergilenebiliyor. Depolarda binlerce metrekare daha var. Bir o kadar da toprağın altında. Emin olduğumuz halde kazmadığımız o kadar çok yer var ki, niye, çünkü sergileyecek binamız yok. Ama şimdi, pek yakında dünyanın en büyük mozaik müzesi Antakya'da açılacak. İnşaat başladı, hatta binanın yüzde 15'i bitti bile. Antakya'nın mimari dokusuna da gayet uygun bir proje."

Şu anda, 30 bin metrekare alanıyla dünyanın gerçekten bir numarası olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ni geçecek mi bu proje?" diye soruyoruz gayri ihtiyari. Vali temkinli: "O çok değerli bir müze. Rekabetin olduğu yerde rehavet olmaz. Ayrıca tayinim Gaziantep'e de çıkabilir." Bu durumda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay veriyor cevabı: "Bu yıla kadar mozaik denince Tunus'taki Bardo Müzesi akla gelirdi. O, en büyüğüydü. Ama geçtiğimiz aylarda açılan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi onun tahtına yerleşti. Şu anda birinci, dünyanın en büyüğü o. Antakya'da 2013'te bitmesi planlanan müze ise kendi topraklarımızdaki Zeugma'yla yarışacak. Bu tabii bizi gururlandırıyor."

Antakya'daki mozaik atağı bununla sınırlı değil. Açılacak bir müze daha var. İki yıl önce bir otelin, Hilton'un temelinde çıkan 825 metrekarelik mozaik çıktığı yerde, yani otelin zemin katında sergilenecek. Binanın altı müze, üstü otel olacak.

Ama asıl, biten bir proje var: Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikler sanal ortama taşındı. Bu yıl 100. yaşını kutlayan IBM ve Index Grup öncülüğündeki gönüllülük girişimiyle hayata geçen proje; şu ana kadar 72 mozaik, 18 heykel ve Hatay'a ait 10 kültürel mirasın fotoğraf ve videolarını sanal müzeye aktardı. Eserleri; 360 derece görüntüleme seçeneği, kapsamlı envanter bilgileri, Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle web sitesi üzerinden izleyiciyle buluşturan sanal müzenin açılışı önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk ve Index Grup CEO'su Erol Bilecik'in katılımıyla gerçekleşti. Sanal müzedeki eser sayısı gün be gün artacak. (Ziyaret için: www.hatayarkeolojimuzesi.gov.tr)

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR 17.12.11

Hiç yorum yok: