21 Aralık 2011 Çarşamba

İmamın neden bayıldığını bilmiyoruz

İsimleri 'Imam Baildi' ama yemeğin hikâyesini, yani imamın nasıl ve neden bayıldığını bilmiyorlar. Sorunca şöyle diyorlar: "İmam baildi yemeği Yunanistan'da komşularımızla paylaştığımız ortak bir lezzet.

'Imam Baildi'yi kurmadan önce, şarkılarımız da bol malzemeli olduğu için müziğimizi ona benzetiyor ve şakalaşıyorduk. Sonra grubun ismi neden 'Imam Baildi' olmasın dedik." O zaman önce tarif: "Eski Yunan ezgilerinden ve Balkan müziğinden sample'lar alın. Bunların üzerine kesintisiz ritim parçalarıyla örülü canlı perküsyon, davul ve hip-hop sample'ı, ayrıca eser miktarda rumba ve samba tınıları ekleyin. Tüm malzemeyi Balkan lezzetiyle sunulan saksafon, klarnet, trompet ve tulum ile karıştırın. Son olarak da biraz rembetiko çıkışlı buzuki tınıları, Çingene gitar rifleri ve çello serpin. Afiyet olsun."

2005 yılında Yunanistan'da Lysandros ve Orestis Falireas kardeşler tarafından kurulan 'Imam Baildi', eskiye ait popüler şarkıları bulup üzerlerine kendi yazdıkları müzikleri ekliyor. Genelde Yunan melodileri ve Balkan müziklerini kullanıyorlar ama Küba'dan İspanyol müziklerine tüm dünyayı buluşturdukları şarkılar da mevcut. Hatta son albümlerinde Porto Riko'dan bir melodi bile var. Asıl mesele onca eski şarkıyı nereden buldukları. Açıklıyorlar: "Ailede bizden başka müzisyen yok ama babamızın plak şirketi bizim kariyerimiz için başlangıç noktasıydı. Eski Yunan plaklarına düşkünlüğümüz babamızdan. Ayrıca amcamız da bir prodüktördü ve hep müzik işinin içindeydik. 1930'lardan, 1950'lerden olağanüstü sesler ve kayıtlar dinlerdik ve albümlerimizde de o dönemlerin kayıtlarından ve güzel şarkılarından bol bol yararlandık. Eski kayıtlarda teknoloji şimdiki gibi olmadığı için güzel sesler öne çıkıyor. Melodiler harika. Ayrıca her bir şarkı sözünün öyküsü var."

İsimleriyle aynı ada sahip ilk albümlerini 2007'de çıkaran 'Imam Baildi'nin ikinci albümü geçtiğimiz yıl çıkmıştı: 'The Imam Baildi Cookbook'. Onlarla temas sebebimiz ise 27 Aralık akşamı saat 20.00 itibarıyla İş Sanat'ta verecekleri konser.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR / 21.12.11

Hiç yorum yok: