24 Aralık 2011 Cumartesi

Türkiye'nin de artık 'güncel sanat' ödülü var

Birkaç gündür bilhassa İsviçre güncel sanat çevresinde konuşulan bir olay var: 25 bin Euro'luk Lacoste Ödülü. Ajans haberlerine göre, yarı finale kalan sanatçılardan birinin işi -Kudüs doğumlu sanatçı Larissa Sansour- fazla Filistin yanlısı olduğu gerekçesiyle finalden çıkarıldı. Lozan'daki Ellysee Müzesi, sanatçının işinin ödül sponsoru Lacoste tarafından çıkarıldığını iddia edince Lacoste suçlamaları reddetti ve desteğini çekti. İsviçre'de durum bu. Türkiye sanat dünyası ise ilk güncel sanat ödülünün heyecanı içinde: FULL Art Prize 2012.

Ödülün detayları, önceki akşam gerçekleşen basın yemeğinde konuşuldu. Konu kaçınılmaz olarak İsviçre'deki olaya geldi. "Güncel sanat elbette politik olacak. Yanlı bir başvuru yapılırsa, örneğin Ermeni yanlısı... Ne yaparsınız?" sorusuna, ödülü hayata geçiren Ar Şirketler Grubu CEO'su Hüseyin Arslan şöyle cevap verdi: "Güncel sanat riskli ama bizim kafamızda bariyerler yok. Demokratik temeller attık, jürinin kararlarına saygılıyız. Türkiye artık her şeyin rahatlıkla konuşulup tartışıldığı bir ülke. Şiddet ve terör taraftarı bir iş çıkmadıktan sonra sorun yok."

Türkiye'de yaşayan 40 yaş altı güncel sanatçıların başvurularına açık olan ödülün jürisinde Evrim Altuğ, Gülsün Karamustafa, Vasıf Kortun, Bige Örer, Agâh Uğur ve Hüseyin Arslan yer alıyor. Başvurular; video, fotoğraf, resim, entalasyon ve yeni medya alanlarında üretim yapan tüm sanatçıların son 5 yıl içerisinde ürettikleri yapıtlara açık.

Başvurular 1 Ocak-1 Nisan 2012 tarihleri arasında www.fullartprize.org web sitesi üzerinden yapılacak. Nisan itibarıyla jüri tarafından seçilen 10 yarı finalistin yapıtları mayıs başında halkoylamasına sunulacak. Jürinin seçtiği birinciye 25 bin TL para ödülü verilirken, halkoylaması birincisine 5 bin TL destek ödülü verilecek. Jürinin belirlediği 10 finalistin yapıtları Ekim 2012'de sergilenecek. Sergi açılışında düzenlenecek ödül töreninde, birinci olan sanatçı ve halkoylamasında en çok oy toplayan sanatçı duyurulacak ve bir katalog yayınlanacak.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN KÜLTÜR / 24.12.11

Hiç yorum yok: