11 Aralık 2011 Pazar

SANAT/ HAYAT: Ordulu fındıkçılardan Ispartalı kerevitçilere

Fındık toplandıktan sonra kapsülünden ayrılırken kabuğunun çatlamaması çok önemli. Çünkü eğer kabuğu çatlarsa içine zararlı küfler yerleşir. İki senedir Ordu'da yürütülen 'Aflatoksinsiz Ordu Fındığı' başlıklı Sivil Toplum Diyaloğu projesi, bu gerçeği üreticiye tek tek anlattı. Sonuç; küfsüz, toksinsiz ve lezzetli fındıkların yanı sıra bir fotoğraf sergisi.

Sadece Ordulu fındık yetiştiricileri değil. İspanyol sokak sanatçılarından İtalyan balıkçılara, onlardan da Ispartalı kerevit üreticilerine... Birçok sivil toplum temsilcisi, Sivil Toplum Diyaloğu projesinin ikinci ayağını uygulamak için Türkiye'deydi. Tarım-balıkçılık ve kültür-sanat ana temalarında sayıları 100'ü bulan ortak projeler kapsamında 47 kentte 300'den fazla etkinlik düzenlendi. Bütün bu hikâye, Çağrı Öner tarafından fotoğraflandı. Hepsi ocak itibarıyla Ankara Esenboğa TAV Havalimanı'nda izleyici karşısına çıkacak ve ocak sonuna kadar orada kalacak.

***

Gerçeği Gaziantep'te, sanalı Antakya'da

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, 30 bin metrekare alanıyla dünyanın bir numarası. Koleksiyonunda 1450 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi var. Ayrıca 1000 metrekare mozaik daha restorasyon aşamasında. Şimdi sıra bir diğer mozaik şehri Hatay'da. 2011 itibarıyla toplam 35 bin 442 esere ev sahipliği yapan Hatay Arkeoloji Müzesi, namı diğer Mozaik Müzesi, sanal âleme taşınıyor. 15 Aralık'ta hizmete girecek Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi; mozaik, eser ve şehre ait diğer kültürel zenginlikleri dünyayla paylaşmayı hedefliyor. İlk etapta belirlenen 100 önemli mozaik, tarihî eser ve kültürel zenginliği sanal ortama aktaran müze, araştırmacılar için epey faydalı olacak nitelikte.

***

Çağın mihenk taşları !f'te

2012'nin !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali dünyada olan tüm dalgalardan ve hareketlerden etkilenerek hazırlandı. 16-26 Şubat'ta İstanbul, 1-4 Mart'ta ise Ankara'da gerçekleşecek festivalde 80 bağımsız yapım yer alıyor. Bir de yeni bölüm, ismi: 'People Power / Hareketlenmeler'.

Dalga dalga hareketlerden, yolculuklardan ve deneylerden etkilenen filmlerin toplandığı bölümde çağımızın mihenk taşı olan olaylar anlatılıyor. Bölümün öne çıkanlarından biri, uluslararası platformlarda Tahrir Meydanı'ndaki ayaklanmalar konusunda yapılmış en iyi film olarak değerlendirilen 'Tahrir: İyi, Kötü ve Politikacı'.

JÜLİDE KARAHAN

ZAMAN PAZAR/ 11.12.11

Hiç yorum yok: