20 Aralık 2011 Salı

Tam O Anın Müziği

ESKİ YUNAN EZGİLERİYLE BALKAN MÜZİKLERİNİ BULUŞTURAN VE ÜZERİNE HİP-HOP, RUMBA VE SAMBA RİTİMLERİ EKLEYEN IMAM BAILDI 27 ARALIK’TA İSTANBUL’DA…

Kış bile olsa… Güneşli bir akşamüzeri, ılık bir rüzgâr, hafif atıştırmalıklar, bolca kahkaha… İşte tam o anın bir müziği var. Mutlu, eğlenceli, samimi… Mesela 2005 yılında Yunanistan’da Lysandros ve Orestis Falireas kardeşler tarafından kurulan Imam Baildi’nınki. Hip hop ve Latin ritimlerinin Balkan ezgileriyle karışımı. Ekip şöyle açıklıyor durumu: “Bizim yaptığımız eskiye ait popüler şarkıları bulup, üzerine kendi yazdığımız müziklerle yepyeni bir lezzet katmak, bunu yaparken de dünyanın farklı müziklerinden yararlanmak… Genel olarak Yunan melodileri ve Balkan müziklerini kullanmayı seviyoruz ama Küba’dan İspanyol müziklerine tüm dünyayı buluşturduğumuz şarkılarımız da mevcut. Hatta son albümümüzde Porto Riko’dan bir melodi bile var.”

Onca eski şarkıyı nereden bulduklarına gelince; bu biraz ailevi bir mesele. Onların ağzından anlatırsak: “Babamızın küçük bir plak şirketi ve büyük bir plak arşivi var. O arşiv bizim kariyerimiz için başlangıç noktası oldu. 1930 ve 1950’lerden olağanüstü ses ve kayıtlar dinledik ve albümlerimizde onları kullandık. O şarkıların hem birbirinden ilginç öyküleri hem de birbirinden güzel melodileri var. O melodilere bayılıyoruz. Bir de eski kayıtlarda teknoloji şimdiki gibi olmadığı için güzel sesler öne çıkıyor ve sonuç harika oluyor.”

TAVUKGÖĞSÜ VE KAZANDİBİ

İsimlerinin Imam Baildi olması tamamen espri. Evet, evet; grubun adını sırf espri olsun diye Imam Baildi koymuşlar: “2005 yılında Imam Baildi’yi kurmadan önce, şarkılarımız bol malzemeli olduğu için müziğimizi imambayıldı yemeğine benzeterek aramızda şakalaşıyorduk. Ama müziğimiz de imambayıldı gibi bol malzemeli olduğundan, bu karar son derece isabetli oldu.”

Kendilerinin, yemeğin Türkiye’deki hikâyesine dair hiçbir fikirleri yok. Tek bildikleri; bol patlıcan, soğan ve sarımsak… Türk yemekleriyle ilgili bildiklerine gelince; “Ortak o kadar çok yemeğimiz ve tatlımız var ki… Ama mesela hepimiz, grup olarak, tavukgöğsü ve kazandibi yemeyi çok seviyoruz. Bir de lahmacun var. O da hiç fena değil.”

***

SON ALBÜM
İsimleriyle aynı ada sahip ilk albümlerini 2007’de çıkaran ve Yunan müzik listelerinde haftalarca üst sırada kalan Imam Baildi’nin ikinci albümü geçtiğimiz yıl çıktı: The Imam Baildi Cookbook.


JÜLİDE KARAHAN

SKYLİFE/ ARALIK 2011

Hiç yorum yok: